Elektri suurtarbijaid ootab järgmisel aastal maksukingitus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektrinäit.
Elektrinäit. Foto: Toomas Huik

Valitsus plaanib vähendada energiaintensiivsete tööstusettevõtete elektriaktsiisi määra 90-protsendiliselt juba 2018. aastast.

Eelnõu kohaselt hakkaks suurtarbijatele kehtima elektri soodusaktsiisimäär 0,5 eurot megavatt-tunni kohta 4,47-eurose tavamäära asemel. Seadus on planeeritud jõustuma 1. jaanuarist 2019, kuid rakenduks tagasiulatuvalt alates 2018. aastast, ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) energeetikaosakonna juhata Timo Tatar BNS-ile.

Soodusmäärale kvalifitseeruvad ettevõtted peavad olema töötlevas tööstuses või infoalases tegevuses. Ettevõtte energiajuhtimissüsteem peab vastama ISO 50001 standardile ning ettevõtte energiaintensiivsuse tase peab olema vähemalt 20 protsenti.

Energiaintensiivsus on elektri tarbimise kogumaksumus koos maksudega ettevõtte poolt lisandunud väärtusest.

Eelmisel aastal toonase ettevõtlusministri Liisa Oviiri ettepaneku kohaselt oleks lisaks elektriaktsiisi soodusmäärale langetatud ka taastuvenergia tasu suurtarbijatele. Praeguseks kooskõlastusringil olevas eelnõus enam taastuvenergia tasu vähendamist ette pole nähtud.

«Taastuvenergia tasu diferentseerimine hetkel laual ei ole. Kui aktsiisi soodusmäär energiaintensiivsetele ettevõtetele end õigustab ning toob Eestisse uusi investeeringuid, ei saa muidugi välistada järgmisi samme,» sõnas Tatar.

Lisaks elektriaktsiisi soodusmäärale on väljatöötamisel ka analoogne gaasiaktsiisi soodusmäära rakendamise eelnõu. Ettepaneku kohaselt kujuneks soodusmääraks 1,08 eurot megavatt-tunni kohta ehk 11,3 eurot tuhande kuupmeetri kohta.

Maagaasi aktsiisimäär on tänavu 40,52 eurot tuhande kuupmeetri kohta, tuleval aastal 50,65 eurot ja ületuleval aastal 63,31 eurot tuhande kuupmeetri kohta.

Tatari sõnul peaks soodusmäärale kvalifitseeruv ettevõte vastama samuti ISO 50001 energiajuhtimissüsteemi standardile ja energiaintensiivsuse tasemeks minimaalselt 15 protsenti.

Tema sõnul on käimas konsultatsioonid Euroopa Komisjoniga, et veenduda riigiabi grupierandis. Gaasiaktsiisi soodusmäära võimalik rakendamine oleks 2019. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles