Kas Eesti maksumuudatused võivad olla riigiabi?

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksude maksmine on vastumeel
Maksude maksmine on vastumeel Foto: SCANPIX

Advokaadibüroo COBALT partneri Elo Tamme sõnul on valikulisuse kriteerium maksude tõttu praegu väga päevakajaline. Riigiabiga on tegemist siis, kui riik annab positiivselt mingi raha või loobub mingi tulu saamisest – siin tekib küsimus mitmesuguste maksumeetme kohta.

«Kui riik rakendab maksupoliitikat, siis ta teeb valikuid, näiteks annab soodustusi mingile ettevõtete grupile. Kõik maksutõusud, mis meil on järgmisel aastal, on mingi valikulise iseloomuga, eelistades üht või teist gruppi. Printsiip on, et kui on üldine maksueesmärk, siis see on sobiv, aga kui tehakse erandeid mingite gruppide jaoks, siis võib olla tegemist valikulisuse kriteeriumi täitmisega,» vahendab Äripäev Tamme sõnu.

Ta tõi esile Iirimaa, mis tegi konkreetselt Apple'ile suunatud maksuerisusi. «Euroopa Komisjon ongi pöördunud Euroopa Kohtusse väitega, et see on vastuolus riigiabi reeglitega – et Apple’ile ei rakendata üldist maksusüsteemi,» ütles Tamm.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles