Sõerd kurjustab: valitsus asus jälle kobareelnõuga trikitama

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Riigikogu rahanduskomisjoni liikme Aivar Sõerdi sõnul on koalitsioon jälle trikitama asunud, kuna tahab järgmise aasta alkoholi aktsiisitõusude muudatused turbokiirusel kobareelnõuna läbi riigikogu pressida. 

Teatavasti otsustas valitsus möödunud nädalal alkoholi aktsiisitõusudele pidurit tõmmata ja tõsta näiteks õlleaktsiise plaanitud 18 protsenti asemel 9 protsenti. Kange alkoholi 10 protsendiline aktsiisitõus kohendati samuti poole võrra väiksemaks.

Kuidas suhteliselt viimasel hetkel tehtud seadusemuudatust riigikogus menetlema hakatakse, sellele juhtis tähelepanu reformierakonna saadik Aivar Sõerd. Ta kirjutas sotsiaalmeedias, et rahanduskomisjonile laekus rahandusministeeriumi ettepanek pookida aktsiisimuudatused ühe teise hetkel menetluses oleva, sotsiaalmaksu- ja tulumaksuseaduse muutmise eelnõu külge.

Eelnõu ise puudutab aga FIEde maksumuudatusi, mis peavad jõustuma 1. jaanuarist ja millel aktsiisidega pole absoluutselt mitte mingit pistmist, selgitas Sõerd. «Sellest tuleb seega jälle kõige ehtsam kobareelnõu,» viitas ta eelmise aasta lõpus toimunud maksude kiirkorras menetlemisele.

«Seega koalitsioon tahab aktsiisimuudatused läbi suruda turbomeetodil,» ütles ta, lisades, et sotsiaal- ja tulumaksuseadus ise läheb järgmisel nädalal teisele lugemisele. «See tähendab, et muudatusettepanekuid teha ei saa, arutelu on vaid teise lugemise raames, kus minister osalema ei pea ja eelnõu ise võib minna peale seda kohe ka kolmandale lugemisele. Olulised menetlusetapid jäävad vahele,» kirjeldas Sõerd.

«Eks me teeme muidugi ettepaneku, et aktsiisiseadust menetleda eraldi seaduse muutmise eelnõuna, et oleks kõik kolm lugemist. Vaatame, mis koalitsioon selle peale kostab. Kui eraldi aktsiisiseaduse muudatust algatada ei õnnestu, siis tuleks teha vähemalt ettepanek, et minister osaleks vähemalt selle sotsiaal- ja tulumaksuseaduse teisel lugemisel, kuhu aktsiisimuudatused on külge poogitud,» märkis ta.

«Aga on selge, et Ratase valitsus jätkab maksuseaduste Riigikogus läbipressimist, püüdes järjepidevalt ja kõigi vahenditega eelnõude menetluskorda vältida,» lõpetas Sõerd. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles