Teine hinnalangus elektritarbijatele viimase aasta jooksul: langeb ka taastuvenergia tasu (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriarvesti
Elektriarvesti Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elering langetab 1.jaanuarist 2018 taastuvenergia tasu 14 protsenti 0,89 senti kilovatt-tunnini. Koos Eleringi võrguteenuse hinna alandamisega käesoleva aasta 1. juulist 7,6 protsenti on see juba teine hinnalangus sellel aastal, mis peaks alandama elektri lõpphinda tarbijatele.

Eleringi juhatus kinnitas järgmise aasta elektritarbimise ja taastuvenergia tootmise prognoosi alusel taastuvenergia tasuks 1. jaanuarist 2018 0,89 senti kilovatt-tunni kohta, andis ettevõte teada. Käesoleval aastal on tasu suuruseks 1,04 senti kilovatt-tunni kohta.

Taastuvenergia tasu alanemine kajastub kõikide lõpptarbijate arvetel, kuna seaduse järgi rahastavad taastuvenergia toetusi läbi taastuvenergia tasu maksmise elektri lõpptarbijad.

«Vaadates viimaste aastate Eleringi võrguteenuse alanemist kokku 15 protsenti ja tänast taastuvenergia tasu vähenemist 14 protsendi võrra, siis on oluline panna tähele, et vastupidiselt üldisele arusaamale elektriteenuse pidevast kallinemisest liiguvad elektriteenuste hinnad nii üles kui ka alla,» märkis Eleringi juht Taavi Veskimägi.

Taastuvenergia toetusteks kulub järgmisel aastal prognoosi järgi 74,6 miljonit eurot ning tõhusa koostootmise režiimil toodetud elektri toetusteks 4,5 miljonit eurot. Taastuvenergiast toodetakse eeldatavalt 1390 ja tõhusa koostootmise režiimil 140 gigavatt-tundi energiat.

Taastuvenergiast toodetud elektrienergia osakaaluks kogutarbimise suhtes kujuneb eeldatavalt 17 protsenti, võrreldes varasemalt riigi poolt eesmärgiks seatud 16,1 protsendiga.

Taastuvenergia toetustest läheb prognoosi järgi kõige suurem osa ehk 49,8 protsenti viie suurima biomassil töötava koostootmisjaama toetusteks. Tuulest toodetud taastuvenergia saab 43,2 protsenti toetustest. Ülejäänud toetus jaguneb muude biomassi ja biogaasi jaamade ning hüdro- ja päikeseenergia tootjate vahel.

Taastuvenergia toetuste administreerimise kohustus on Eleringile pandud elektrituruseadusega. Elering tegutseb makseagentuurina, makstes taastuvenergia tootjatele välja toetused seaduses ettenähtud suuruses ja tingimustel.

Toetuste rahastamiseks koguvad elektri jaotusvõrgud ja otseliinide valdajad elektri lõpptarbijatelt kokku ja edastavad Eleringile taastuvenergia tasu, mille suuruse kinnitab Elering eelneva aasta 1. detsembriks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles