Marje Josing: aktsiisitõusuga seonduvat tuleks võtta kui vajalikku õppetundi (8)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marje Josing, Konjunktuuriinstituudi direktor.
Marje Josing, Konjunktuuriinstituudi direktor. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ütles, et aktsiisitõus tuleks peatada ja võtta senitoimunut kui head õppetundi, mis pole veel väga kalliks maksma läinud.

Alkoholiaktsiisi plaanitust poole väiksem tõstmine tuleva aasta veebruaris jätab plaani kohaselt eelarvesse vajaka 10 miljonit eurot ja just nimelt plaani kohaselt, sest käesoleval aastal on tulnud alkoholiaktsiisi laekumise prognoosi korduvalt allapoole korrigeerida. Konjunktuuriinstituudi direktor Marje Josing ütles ERRile, et viga seisneb piirikaubanduse mahu alahindamises.

«Sageli need koalitsioonilepingud lepitakse kokku paari nädala jooksul, sellised ideed. Hiljem peaks järgnema, et ideid testitakse, kas need on reaalsed ja mõistlikud, aga me jääme mingisse ideesse kinni, väites, et oleme kokku leppinud ja siit ei tagane, kuigi tagantjärele tundub, et see polegi väga mõistlik või me ei saavuta neid eesmärke selle ideega,» rääkis Josing.

Ta pole ka kindel, et aktsiisitõus rahva alkoholitarbimist oluliselt vähendab. «Kui tarbijal on juba sõltuvus alkoholist, siis sellise suure koguse ostmine ahvatleb rohkem tarbima, nii et näeme ilmselt kaht trendi praegu – mõõdukaid ja vähese tarbimisega tarbijaid piirab see praegune hinnatõus päris ilusti ja ostetakse kolme õlle asemel kaks õlut. Suurema tarbimisharjumusega inimesed siirduvad teise riiki ja ostavad päris suuri koguseid.»

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles