Uus aasta toob dividendide topeltmaksustamise (16)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd.
Riigikogu rahanduskomisjoni liige Aivar Sõerd. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kui majandus- ja taristuminister Kadri Simson ja Valdo Kalm üle-eelmisel nädalal Tallinna Sadama börsiplaane tutvustasid, rääkisid mõlemad, et ettevõttest saab eelkõige dividendiaktsia, ja minister toonitas eraldi, et näeb tulevaste aktsionäride seas eelkõige pensionifonde ja jaeinvestoreid.

«Eestis on palju potentsiaalseid jaeinvestoreid, aga ka pensionifonde, kes kurdavad, et nad ei leia piisavalt turvalist investeerimisvõimalust. Dividendaktsiana Tallinna Sadama aktsia seda kindlasti on,» toonitas Kadri Simson siis «Aktuaalsele kaamerale». Paraku jättis Tallinna Sadama potentsiaalseid investoreid hoiatamata, et tänu uuest aastast kehtima hakkavale maksusüsteemile lähevad dividendid paljudele, ilmselt enamikule investoritele, topeltmaksustamisele.

Asi on selles, et aktsionäridele makstavatelt dividendidelt ei maksa tulumaksu mitte nende saaja, vaid maksja ehk ettevõte. Kui inimene sai oma investeeringutelt, olgu nendeks börsiettevõtete aktsiad või väikeettevõtja osaühingu osa, dividende, siis nendelt ise ta tulumaksu maksma ei pea. Seda tegi senini ettevõte.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles