Kust saab Eestis osta kalkunit ja kui populaarne see üldse on?

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalkun.
Kalkun. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Täna tähistatakse USAs tänupüha, mille puhul ei puudu üheltki ameerika peolaualt kalkun. Eestis tänupüha ei tähistata, kuid jõulude eel ilmub ka Eesti poelettidele rohkem kalkunilihast tooteid kui muidu.

Sellegi poolest on kalkuni populaarsus Eestis üsna väike. «Kalkuniliha oli populaarne Eestis 1990-2000. Seni kuni me ise kasvatasime kalkuneid Järlepa Kalkuniasvatus AS-is. Turundasime ja propageerisime,» selgitas Kikas AS müügi-ja turundusdirektor Rein Hünerson. Täna on kalkuniliha Eestis suhteliselt vähepopulaarne, kuid leidub ettevõtjaid, kes toodet ikkagi turule toovad.

Poodides on hetkel müügil vaid erinevad kalkunilihast tooted – kalkunikintsuliha, rinnafilee või stroganov. Samuti on ka poolvalmistooteid nagu kalkuni ahjupraed, mis on valmistatud kalkuni fileelihast. Nii Prisma kui ka Rimi esindaja kinnitavad, et suured terved kalkunid tulevad poodidesse müügile alles vahetult enne jõule.

Rannamõisa kaubamärgi juht David Pärnametsa sõnul on nende ettevõte müünud Eestis kalkuniliha viimased 12 aastat. «Tegu on nišši kaubaga, mis on leidnud oma tarbijaskonna ja seda aastaringselt,» sõnas ta. «Kalkun on vast esimene alternatiiv inimesele kes sooviks end võõrutada sealiha söömisest ja minna üle madala rasvasisaldusega linnuliha liigile.»

Nii Kikase kui ka Rannamõisa esindajate sõnul ei anna Eesti kalkuniliha tarbimist Ameerika omaga võrreldagi, sest teisel pool ookeani on kalkuni söömise traditsioon sajandeid vana. «Kogused mida Ameerikas müüakse on tuhandetes tonnides ja kõige suurem tarbimine on just tänupühade ajal,» sõnas Pärnamets ja lisas, et ka Eestis võiks seda traditsiooni rohkem juurutada, sest neid pühi meie kalendris just väga palju pole kus lähedased inimesed kokku tulevad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles