Saage tuttavaks - investor Bono

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bono.
Bono. Foto: MARCOS BRINDICCI/REUTERS/SCANPIX

Üheksa aastat tagasi, 2008. aasta jõululaupäeva eel, hüppas pihuarvutite tootja Palm aktsia hind 22,5 protsent. Hinnaralli põhjuseks oli uudis, et sügavas kahjumis olnud ettevõte sai 100 miljoni dollari suuruse rahasüsti. Rahalaevaks oli erakapitalifond Elevation  Partners, mille üheks partneriks on popartist Bono. Aasta varem oli Elevation Partners omandanud 25 protsenti Palmi aktsiatest.

Hiljuti tekkis investor Bono nimi esile nn Paradise Paberite lekkimisega, kus selgus et maailmakuulus artist investeeris 2007. aastal Maltal registreeritud ettevõtte Nude Estates kaudu Leedu väikelinna kaubanduskeskussesse - seda varsti pärast kaubanduskeskuse avamist. 2012. aastal läks kaubanduskeskuse omandus üle Inglise kanalis asuvale Guersney saarel registreeritud ettevõttele Nude Estates 1.

Maltal kehtib välisinvestoritele tulumaks viis protsenti teenitud kasumilt ja Guersney saarel puudub ettevõtte tulumaks sootuks niikaua kui kasumit ei viida Iirimaale või Suurbritanniasse tagasi.

«Bono oli Nude Estates Malta Ltd passiivne väikeinvestor, see oli ettevõte, mis on seaduslikult registreeritud Maltal,» ütles Bono pressiesindaja ajalehele The Guardian. Nude Estates juht Bryan Meehan ütles samale lehele, et ta oli pöördunud sõprade ja investorite poole, kaasa arvatud Bono, kogu maailmas, ettepanekuga osaleda väikeinvestorina ettevõttes.

«Bono osalus on olnud 100 protsenti passiivne ning ta pole külastanud mitte ühtegi asukohta ega osalenud mingil moel otsustamisel,» kinnitas Meehan.

Kui Leedu oli Bono jaoks pigem pisiinvesteering, siis tegelikult on Bono üsna teatud-tuntud investor, kes on pannud mängu kümneid ja sadu miljoneid dollareid, millest suur osa on küll heleda leegiga põlenud, aga tal on ka vähemalt üks väga hea investeering.

Nimelt on Bono erakapitalifirma Elevation Partners partner ja tegevjuht. Ettevõtte asutasid 2004. aastal erakapitalifirma Silver Lake endised professionaalid Roger McNamee ja Marc Bodnick, aga ka Fred Andresoni ja John Ficcitello poolt. Anderson on tuntud kui Apple’i finantsjuht aastatel 1996 kuni 2004. Silver Lake oli see erakapitalifond, kes ostis internetioksjonifirmalt eBay meie Skype’i ning müüs mõni aeg hiljem mitmekordse kasumiga Microsoftile. Ficcitelli oli varem videomängude tootja Electronic Arts endine juht.

Bono liitus erakapitalifondiga vahetult pärast selle loomist. Ettevõte sai nime U2 laulu Elevation järgi.

Elevation Partnersi esimene investeerimiskatse oli 2005. aasta märtsis tehtud katse osta videomängude tootja Eidos Interactive. Paraku see ei õnnestunud ning ettevõte läks konkurendile.

Sama aasta lõpus investeeris Elevation 300 miljonit dollarit kahe videomängude tootja, BioWare ja Pandemic Studios konsortsiumisse, millest sai üks suuremaid sõltumatuid mängutootjaid maailmas. 100 miljonit dollarit investeeriti ka kinnisvarafirmainfo vahendajasse Move Inc.

2006. aastal teatas Elevation, et investeeris ajakirja Forbes ja portaali Forbes.com emafirmasse Forbes Media. Avalikult investeeringu suurusest ei räägitud, aga ajalehe The New York Timesi allikad teadsid, et fond ostis 40-protsendilise osaluse 250 kuni 300 miljoni dollari eest, mis tegi meediakompanii väärtuseks 750 miljonit dollarit.

Kolm aastat hiljem ütles Mark M. Edmiston investeerimispangast AdMedia Partners, et ilmselt pole Forbes väärt pooltki seda summat.  Hiljem selgus, et tegelikult oli hind, mida Elevation Forbesi eest  264 miljonit dollarit.

2013. aasta novembris pani Forbes ennast taas müüki ning selle initsiaatoriks oli just vähemusosanik Elevaton Partners. Kuuldavasti sooviti saada 400 miljonit dollarit. Aasta hiljem müüski perekond Forbes ettevõtte Hongkongi investorite grupile Integrated Whale Media Investments.

Investeerimisportaali MarketWatch andmetel oli tehingu hind üle 300 miljoni dollari. Mingi osa ettevõttest jäi perekonnale ning nõukogu esimeheks ning ajakirja peatoimetajaks jäi Steve Forbes edasi.

Palmist ei saanud samuti head nahka. 2010. aasta aprillis ostis ettevõtte arvutitootja Hewlett-Packard.  Ka tehnoloogiahiiu hõlma all ei suutnud Palm tuhast tõusta ning 2011. aasta augustis läks 1992. aastal asutatud pihuarvutite tootja hingusele.

Kuna kõik kolm investeeringut - Palm, Move ja Forbes - osutusid katastroofilisteks, kuulutas finantsuudiste portaal 24/7 Wall St. 2010. aasta märtsis Bono juhitud Elevation Partnersi vaieldamatult kehvimaks institutsionaalseks fondiks USAs.

Samas ei ole Elevation Partnersi investeeringud kõik halvad. 2009. aasta lõpus ostis fond 90 miljoni dollari eest sotsiaalmeediakompanii Facebook aktsiaid ning järgmise aasta suvel veel 120 miljoni eest. Ajakirjanduse andmetel kuulub fondile 7,5 miljonit Facebooki aktsiat, mis teeb nende osaluse väärtuseks 1,3 miljardit dollarit.

See osalus jaguneb siiski Elevationi kuue partneri vahel.

Elevation Partners investeeringud

BioWare/Pandemic Studios – kahe sõltumatu videomängude tootja allianss. Tänaseks müüdud

Palm – pihuarvutite tootja. Likvideeritud.

Move – kinnisvarainfo portaal

Yelp – äriinfoportaal

Facebook – sotsiaalmeediakorporatsioon

Forbes – meediaettevõte, müüdud Hiina investorile

MarketShare – ettevõtete analüüsifirma

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles