SEB tõstis Eesti tänavuse majanduskasvu prognoosi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasvugraafik
Kasvugraafik Foto: SCANPIX

SEB tõstis Eesti majanduse kasvuprognoosi selleks aastaks 4,1 protsendini ja tuleva aasta hinnangu 3,3 protsendini.

Käesoleval aastal on Eesti majandust soosinud suured investeeringud, mille najal on majanduskasv kiirenenud. Järgmisel aastal on oodata mõnevõrra aeglasemat majanduskasvu 3,3 protsendiga. Kuid seejuures saab majanduskasv olema tänavusest tasakaalustatum, selgub värskest majandusprognoosist Nordic Outlook.

Lisaks tugevale välisnõudlusele, mis soosib eksportivaid ettevõtteid, suureneb 2018. aastal ka majapidamiste tarbimine. Selle põhjuseks on tulumaksureform, mille tulemusel jääb paljudele inimestele rohkem raha kätte.

Põhivarainvesteeringute tõusu panustab järgmisel aastal ka aktiivne ehitustegevus, mille finantseerimisel on abiks Euroopa Liidu (EL) tõukefondid. Ettevõtete madal nõudlus laenude järele viitab nende jätkuvale ettevaatlikkusele.

SEB hinnangul kujuneb harmoniseeritud tarbijahinnaindeksi (HICP) kasvuks käesoleval aastal aastal 3,6 protsenti ja 2018. aastal 3 protsenti.

Tänavu mais avaldatud kevadises Nordic Outlookis jättis SEB Eesti majanduse kasvuprognoosi käesolevaks aastaks 2,2 protsendile ja tuleva aasta hinnangu 3,1 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles