Võitlus rahapesuga segab Eestis positiivse krediidiregistri loomist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahapesu
Rahapesu Foto: Elmo Riig / Sakala

Möödunud aasta augustis asutatud eraisikute laenuinfo niinimetatud Positiivne Register lükkub rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise ning isikuandmete kaitse seaduste tõttu järgmisesse aastasse. Eesti on üks viimastest Euroopa riikidest, kus sellist registrit veel ei ole.

«Praegu sellega pangad ei tegele, kuna pankades käib rahapesu ja terrorismivastase seaduse juurutamine, teine asi on isikuandmete kaitse seaduse projektid, kuna tuli sügisel uus seadus, siis see on selge prioriteet neil praegu,» ütles Creditinfo Eesti ASi asedirektor Alar Jäger BNSile.

«Kuna see puudutab kogu segmenti ehk kõiki krediidiasutusi, kaasa arvatud meid, siis tekib ajaline järjekord. Võibolla suvel saab projektiga edasi minna,» ütles Jäger.

BNS kirjutas möödunud aastal, et Creditinfo, toonase nimega veel Krediidiinfo ASi ja 13 ettevõtte asutatud eraisikute laenuinfo vahetamise Positiivse Registri tehniline lahendus käivitub tõenäoliselt paari kuu jooksul, kuid lükkus erinevatel põhjustel tänavusse aastasse.

«Krediidiinfo loob järgmise sammuna tehnilised lahendused, mille alusel register saab reaalselt tööle hakata. See toimub pigem kiiremini kui aeglasemalt,» märkis firma toonane juhatuse esimees Veiko Meos mullu augustis.

Positiivne Register on andmevahetussüsteem, mille kaudu registri liikmeks olevad ettevõtted saavad eraisiku nõusolekul vahetada infot tema laenukohustuste kohta. Eesti on üks viimastest Euroopa riikidest, kus sellist registrit veel ei ole.

Igasugune infovahetus toimuks ainult eraisiku nõusolekul infovahetussüsteemi X-tee kaudu. Nõusoleku küsimine toimub laenutaotluse esitamise ajal, andmete kasutamisel ja töötlemisel arvestatakse kõikide isikuandmete kaitse regulatsioonidega.

Registri asutajate seas on 13 finantsinspektsiooni poolt litsenseeritud krediidiandjat, teiste seas AS LHV Pank, Bigbank AS, TF Bank AB ja AS Inbank.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles