Vaata, kes on maailma kõige noorem iseendale varanduse teeninud miljardär

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Collison.
John Collison. Foto: JACQUES DEMARTHON/AFP

27-aastane John Collision on USA tarkvarafirma Stripe kaasasutaja, mida ta juhib San Franciscost koos oma vanema venna Patrickuga. John on maailma kõige noorem iseendale varanduse teeninud miljardär, Patrick on kolmas.

2011. aastal asutatud Stripe tegeleb peamiselt internetipõhiste makseteenuste pakkumisega. Ettevõtel on üle 100 000 globaalse kliendi ja selle väärtuseks hinnati eelmisel aastal 9,2 miljardit dollarit. Ajakirja Forbes hinnangul on John ja Patrick kumbki ise väärt üle 1,1 miljardi dollari. Pole paha, arvestades, et mõlemad noormehed kasvasid üles Iiri maapiirkonnas ja kukkusid ülikoolist välja.

John ja Patrick kasvasid üles väikses külas, mis asub Tipperary krahvkonnas, Iirimaa lõunaosas, Munsteri provintsis. Mõlemad noormehed olid juba teismelisest saadik agarad isehakanud programmeerijad. Patrickul õnnestus 2007. aastal saada ilma igasuguste tutvusteta sisse kuulsasse Massachusettsi Tehnoloogiainstituuti (MIT). Kaks aastat hiljem sai John sisse Harvardi Ülikooli.

Vendadel õnnestus saada aga miljonärideks juba enne, kui John Harvardi astus. Oma esimene idufirma, eBay's kauplemist lihtsustav Auctomatic, müüdi 2008. aastal maha 5 miljoni dollari eest. Seejärel alustsid noored mehed Stripe'i loomist ja otsustasid lõpuks  mõlemad ülikoolist välja kukkuda, et keskenduda äri ülesehitamisele.

Stripe'i algus polnud sugugi lihtne, sest internetimaksete maastikul olid ees juba arvukad ja tugevad konkurendid. Stripe pidi aga kuidagi silma hakkama, sest sellesse investeerisid nii Tesla omanik Elon Musk kui Paypali asutaja Peter Thiel.

Stripe'i põhimõte on laias laastus lihtne: see küsib oma klientidelt raha vastavalt sellega tehtud internetimakse suurusele.

Stripe'il on hetkel 750 töötajat, kellest 500 töötavad San Franciscos ja 150 väljaspool USAd, sealhulgas Dublinis.

Vennad on jaotanud firma juhtimise omavahel nii, et John, kellele kuulub presidendi tiitel, tegeleb firmaväliste asjadega nagu müügitehingud ja partnerlused ning Patrick tegeleb firmasiseste asjadega nagu inseneeria jms.

Vendade sõnul ei ole kumbki neist eriline raha kulutaja, sest ettevõte neelab suurema osa ajast. «Vanad sõbrad küsivad minult kogu aeg, et kas ma olen nüüd hakanud tegelema mõne rikaste hobiga nagu jahisõidud või Fabergé'i munade kogumine,» naerab John. «Selle asemel pean neile kahjuks andma igava vastuse ja ütlema, et ma käin vabal ajal jooksmas.»

«Miljardäriks olemine tähendab enamasti meile lihtsalt numbreid kalkulaatoril,» ütleb John. «Nende numbrite arvutamine käib peamiselt selle kaudu, kui palju meis nähakse potentsiaali ja kui palju huvitavaid tooteid me suudame luua. Selle pärast on meil palju teha.»

Allikas: BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles