Maksuameti hinnangul on Eesti riigi maksuauk 500 miljonit eurot (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümbrikupalga maksmise arvelt on Eesti riigile jäänud hinnanguliselt pool miljardit maksutulu saamata.
Ümbrikupalga maksmise arvelt on Eesti riigile jäänud hinnanguliselt pool miljardit maksutulu saamata. Foto: ERIC VIDAL/REUTERS

Maksu- ja Tolliameti (MTA) peadirektori Valdur Laidi hinnangul on Eesti riigi maksuauk orienteeruvalt 500 miljonit eurot ehk seitse protsenti kõikidest maksutuludest, ümbrikupalga maksmise vastases võitluses on maksulaekumist parandanud töötajate register.

«Seitse protsenti on maailma mastaabis ning Euroopa Liidu siseselt väga hea number. Eesti üldine maksukuulekus on hea, kuid 500 miljoni euroga saaks Eesti riigis väga palju häid asju ära teha,» ütles Laid PwC konverentsil.

«MTA jaoks on oluline, et seadused oleks järgitud, kuid meie riigil läheb hästi vaid siis, kui ettevõtetel läheb hästi. Maksuameti huvides on teha koostööd ettevõtetega, et maksutulu laekuks palju praegu, aga veel rohkemgi tulevikus,» märkis MTA peadirektor.

Seejuures on Laidi sõnul MTA lühiajalisteks eesmärkideks ootuspärane ja kasvav maksude lugemine ning ausatele ettevõtjatele võrdse maksukonkurents tagamine ja maksuaugu vähendamine.

«Inimeste maksukuulekus ja maksumoraal sõltub peamiselt maksusüsteemi lihtsusest, rahalise riskide olemasolust, inimeste hoiakutest, teadmistest, õigluse tajust ning suhtest maksuhalduri ja maksumaksja vahel. Ümbrikupalga vastu aitab ennekõike inimeste ja ettevõtete hoiakute muutus,» ütles Laid.

Tööjõumaksude mittemaksmine ehk ümbrikupalka vastases võitluses on Laidi sõnul olnud abiks töötajate registri sissekanded, kuid samas on tekkinud osaline ümbrikupalga maksmine. «Töötajate register on kaasa toonud selle, et mingi osa makstakse ausalt ning töötajal on olemas sotsiaalkindlustus, kuid osa makstakse siiski ümbrikupalgana mustalt,» märkis Laid.

Ka toonitas ta, et ennekõike peab riik ise olema maksumoraali osas inimestele eeskujuks. «Õigluse tunne, arusaamine ja kasvav tunne, et makse tasub maksta ning arusaam, et üha enam Eesti inimesi ja ettevõtjaid käitub antud kontekstis ausalt, aitavad kaasa sellele, et ühiskonna maksukuulekus paraneb ning suureneb arusaam, miks makse makstakse ja inimesel tekib soov seda teha ausalt ja õigesti,» sõnas Laid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles