Vaata, millise riigi majapidamiste jõukus on hiljuti kõige rohkem kasvanud

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šveitsi lipp lehvimas Credit Suisse'i kontori ees Bernis.
Šveitsi lipp lehvimas Credit Suisse'i kontori ees Bernis. Foto: AFP / Scanpix

Viimase 12 kuu jooksul on kõige rohkem kasvanud Poola majapidamiste jõukus, kus kasvuks oli 18 protsenti.

Credit Suisse globaalse jõukuse raporti järgi aitas Poola majapidamiste jõukuse kasvule peamiselt kaasa omakapitali hindade tõus, vahendab Independent.ie. Üleüldine globaalne jõukus on viimase 12 kuu jooksul kasvanud 6,4 protsenti. Sama palju kasvas ka Euroopa üldine jõukus.

Keskmiselt on raporti järgi ühe täiskasvanu kohta kõige rohkem jõukust Šveitsis – 537 600 dollarit. Kõige rohkem jõukust riikide lõikes on aga USAs, kus tekitati viimase aasta jooksul üle poole kogu maailma jõukusest – 16,7 triljonist dollarist 8,5 triljonit dollarit.

Vaatamata üleüldisele jõukuse kasvule tõi raport välja, et varaline ebavõrdsus on jätkuvalt süvenemas. Üks protsent kogu maailma elanikkonnast omab 50,1 protsenti maailma majapidamiste jõukusest. Maailmas on 3,5 miljardit inimest (kusagil 70 protsenti kõigist täiskasvanutest), kellel on alla 10 000 dollari.

Eriti kehv pidi olema jõukuse olukord nende inimeste seas, kes on sündinud 1980ndate ja 2000ndate vahel – teisisõnu «millenialid». Nemad on võrreldes varasema generatsiooniga majanduslikult palju nõrgemas seisundis, nende seas on pea kõikide riikides rohkem töötuid, suurem ebavõrdsus ja väiksem võimalus kodulaenu saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles