Suurtele alla jäänud Tuleva: oleme väga rahul

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleva üks asutajaliikmeid Tõnu Pekk rõhutab, et pensionifondi saab vahetada internetipangas minutiga.
Tuleva üks asutajaliikmeid Tõnu Pekk rõhutab, et pensionifondi saab vahetada internetipangas minutiga. Foto: Mihkel Maripuu

Poole aastaga vanadest tegijatest madalamaid tootlusi näidanud pensioniühistu Tuleva juht Tõnu Pekk ütles, et muretsemiseks pole põhjust, kuna lühiajalise kasvu asemel tuleb vaadata pikaajalisi tulemusi. 

Eesti pensionifondide kuue kuu tootluste võrdlusest tuleb välja, et äsja turule tulnud pensioniühistu Tuleva indeksifondide tulemused jäävad suurte pankade indeksifondidele valdavalt alla.

Ühistu asutaja ja juht Tõnu Pekk on sellest hoolimata tootlusega väga rahul, kuna turul oldud aeg on näidanud, et nad suudavad väga madalate kuludega teha täpselt seda, mida lubati: saavutada tulemus, mis vastab väärtpaberituru keskmisele.

Samas ta tunnistas, et Tuleva käivitamine langes perioodile, kus maailmaturgudel oli ajutine langus, mis kajastub ka Tuleva fondide tulemustes. «Me ei kuluta investorite raha lühiajaliste kõikumiste tasandamisele, sest see ei loo pikas plaanis inimestele väärtust,» märkis ta.

Peki sõnul ei jää Tuleva kuidagi vanadele tegijatele alla. «Ei tohi unustada, et mõne kuu tulemus on pensionikoguja jaoks kõigest numbrid paberil. Teise sambasse kogudes on sinu eesmärgiks kõrge tootlus sinu tööelu jooksul kokku - mitte puhasväärtuse muutus mõnel suvaliselt valitud lühikesel perioodil,» selgitas Pekk.

«Mida pikem periood, seda rohkem mõjutavad sinu tulemust fondi kulud ja seda suurema tõenäosusega saad indeksifondis parema tulemuse,» rääkis ta. Peki sõnul ehmatab langus inimesi ja paneb neid oma otsustes kahtlema. Samas ei tasuks lühiajalistest kõikumistest nii palju välja teha.  

«Turud lähevad mõnel aastal üles ja mõnel aastal alla. Seda, kas turg läheb üles või alla, ei tea ka kõige paremad fondijuhid,» ütles ta.

Samas on tema sõnul paljudele fondijuhtidele probleemiks, kui nende fondi osaku tootlus on mõnel perioodil negatiivne, kuna sellist fondi on raske pangakontoris või kaubanduskeskuses müüa. «Seetõttu võib fondivalitseja püüda neid kõikumisi vähendada - hoides näiteks osa fondi varast deposiidis või ostes kulukaid derivatiivinstrumente mõne riski maandamiseks,» rääkis ta, lisades, et see võib vähendada küll fondi osaku hinna kõikumist, aga vähendab kindlasti ka pikaajalist tootlust.

Pekk rõhutas, et investeerides passiivselt ja hoides kulud kontrolli all, saavad lubada, et Tuleva pensionifondide tootlus ei jää kunagi kaugele maha maailma väärtpaberiturgude keskmisest nagu Eesti pensionifondide tootlused on jäänud.

Postimehe teise samba pensionifondide poole aasta võrdlusest tuleb välja, et konservatiivsetest fondidest on Tuleva Maailma Võlakirjade Pensionifond tootluse poolest kolmandal kohal, jäädes alla Luminori ja Swedbanki fondidele. Agressiivsete pensionifondide arvestuses oli Tuleva tootlus 1,43 protsenti, jäädes alla Swedbanki, LHV ja SEB fondile.

Samas on pensionifondidesse investeerimine olenevalt investori vanusest pikaajaline või ülipikaajaline investeering, mis tähendab, et fondi valides tuleks vaadata pigem pikaajalist tootlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles