Meremeeste ametiühing veab Transiidikeskusega endiselt vägikaigast

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EMSA on korduvalt streikinud.
EMSA on korduvalt streikinud. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing (EMSA) pöördus riikliku lepitaja poole, kuna Transiidikeskus AS ei täida kohtu otsust ega võta ebaseaduslikult vallandatud endist usaldusisikut Sergei Mastepani tagasi tööle.  

EMSA hinnangul ei täida Transiidikeskuse AS kohtu otsuseid, mis puudutavad EMSA Transiidikeskuse osakonna ametiühingu liikmete poolt valitud usaldusisiku Sergei Mastepani tööle tagasi lubamist, teatas ametiühing.

«Kõnesoleval ettevõttel on ilmselgeid raskusi kaasaegsete töösuhete olemuse mõistmisel ja töötajate õigustest lugu pidamisel. Hetkel me püüame kaasata Riikliku Lepitaja institutsiooni, et oleks erapooletu vahendaja ja aitaks taastada normaalset sotsiaaldialoogi,» ütles EMSA esimees Jüri Lember.

Riigikohus jättis aasta alguses jõusse teise astme kohtuotsuse, mille järgi vallandas AS Transiidikeskus Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu (EMSA) usaldusisiku Sergei Mastepani ebaseaduslikult.

Riigikohtu tsviilkolleegium jättis oma määrusega rahuldamata Transiidikeskuse AS-i kassatsioonikaebuse, millega jõustus Tallinna ringkonnakohtu eelmise aasta oktoobris tehtud otsus. See tähendab, et Mastepani vallandamine oli ebaseaduslik, ta tuleb tööle ennistada ning hüvitada talle saamata jäänud palk.

Sellise otsuseni jõudis juba esimese astme kohus. Ringkonnakohus leidis mullu oktoobris, et maakohtu otsus on seaduslik ja põhjendatud ning Transiidikeskuse esitatud apellatsiooni väited ei anna alust selle tühistamiseks.

Harju maakohus mõistis Sergei Mastepani viivitamatult tagasi tööle ja määras talle välja maksmiseks kogu töölt eemal oldud aja eest töötasu 8524 eurot ning jättis kohtukulud Transiidikeskuse kanda.

Jüri Lember ütles pärast esimese astme kohtu otsuse saabumist mullu juunis aga, et Mastepan ei saanud ei saanud töökohale naasta, kuna tööandja saatis talle kulleriga koju teatise töölepingu erakorralisest ülesütlemisest majanduslikel põhjustel ehk koondamisteate.

Transiidikeskuse sõnul ei olnud usaldusisikuga töösuhte lõpetamine seotud tema staatusega ametiühingus, vaid distsiplinaarrikkumistega. «Mastepan on viimase viie kuu jooksul toime pannud viis distsiplinaarrikkumist seoses töölepingu tingimuste rikkumise ja tööandja maine kahjustamisega ning sai ka mitu hoiatust, kuid käitumine sellest ei muutnud,» ütles Transiidikeskuse juhatuse toonane esimees Erik Laidvee BNS-ile 2015. aastal.

Kohus märkis aga otsuses, et Transiidikeskuse poolt loetletud rikkumised, millele töölepingu ülesütlemine tugines, ei olnud ükski selline, mis võimaldaks käsitleda Mastepani kui kroonilist töökohustuste rikkujat või ohtlikku töötajat.

«Pigem on Transiidikeskuse etteheited otsitud ja töölepingu ülesütlemise tegelikuks sooviks peab kohus kostja soovi vabaneda töötajate esindajast,» märkis kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles