Tõniste: kaalun võimalust teha ettepanek alkoholiaktsiisi tõus ära jätta (18)

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Toomas Tõniste.
Rahandusminister Toomas Tõniste. Foto: Tairo Lutter

Rahandusminister Toomas Tõniste (IRL) ütles, et jälgib alkoholiaktsiisi laekumisi ja kaalub ka võimalust teha ettepanek jätta veebruari algusesse kavandatud aktsiisitõus ära. Ka Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Helir-Valdor Seeder leiab, et mõistlik piir on alkoholiaktsiisi puhul juba ületatud.

Maksuamet käis eelmisel nädalal riigikogu rahanduskomisjonis maksulaekumistest ülevaadet andmas ning selgus, et alkoholiaktsiisi on oktoobri seisuga laekunud 15,8 miljonit eurot prognoositust vähem, vahendab ERRi uudisteportaal.

Tõniste ütles teisipäeval ERRile, et alkoholiaktsiisi laekumine oktoobris vastab rahandusministeeriumi suveprognoosile, mille alusel on koostatud järgmise aasta eelarve, kuid ta jälgib edasisi laekumisi.

«Kuna aktsiiside tõus on saavutanud piiri, kus mõjutab ja on juba mõjutanud majanduse struktuuri negatiivses suunas – piirikaubandus lõunas, Soome turistide vähenenud ostud, väikepoodide mured ja nii edasi – siis kaalun ka võimalust teha ettepanek aktsiisitõus veebruari alguses ära jätta,» tõdes rahandusminister.

Tõniste täpsustas Postimehele, et see on tema isiklik seisukoht, mida ta väljendas ka parlamendis riigieelarve esimesel lugemisel. «Loomulikult tuleb seda arutada koalitsioonipartneritega.»

Kuna võiks otsus aktsiiside osas selguda? «Otsuseid ei saa teha enne novembrikuu aktsiisilaekumiste andmete analüüsi ja küsimusele tuleb läheneda eelarve tervikpilti silmas pidades,» lisas minister. 

Ka Helir-Valdor Seeder märkis, et alkoholiaktsiisi tõusu teemal tuleb kindlasti arutelusid, kuid praegu on raske öelda, milles suudetakse kokku leppida ja millised on tegelikud võimalused riigieelarve ja eelarvestrateegia kontekstis.

Kui Tõniste ametisse asudes avaldas arvamust käibemaksu tõusu osas, ei suhtunud valitsusjuht Jüri Ratas sellesse just soosivalt ning idee jäi ootama paremaid aegu. See, et uutes ministrikandidaatides on entusiasmi ja initsiatiivikust, pidas Ratas positiivseks, kuid valitsus püüab tema sõnul leida oma otsustes parima osa Eesti inimesele. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles