May kuulab täna Euroopa ärijuhtide kurtmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia peaminister Theresa May.
Suurbritannia peaminister Theresa May. Foto: TOLGA AKMEN/AFP/Scanpix

Briti peaminister Theresa May kohtub esmaspäeval Euroopa Liidu liikmesmaade ärijuhtidega, kes on mures Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise viisi pärast.

Briti ettevõtted hoiatavad, et kui Brexitit ümbritsev ebakindlus jätkub, siis on nad sunnitud käivitama tagavaraplaanid, millest osad näevad ette firmade kolimist Euroopa Liidumandriosale.

«See on oluline kohtumine pakilisuse tõttu, mida jagavad firmad üle Euroopa ja mis suureneb iga päevaga,» ütles Briti tööstuse konföderatsiooni juht Carolyn Fairbairn enne kohtumist.

Istungil osalevad teiste seas ka Saksa ja Prantsuse ettevõtjate liitude esindajad ning delegatsioon Euroopa Liidu ülesest BusinessEurope'ist.

Kohtumine toimub pärast seda, kui avalikkusesse lekkis Briti välisministri Boris Johnsoni ja keskkonnaministri Michael Gove'i memo peaministrile, milles viimasele öeldakse, kuidas ta peaks Brexiti ellu viima. Johnson ja Gove on mõlemad Brexiti jõulised toetajad.

«Me oleme tõsiselt mures, et valitsuse mõnedes osades ei edene praegused ettevalmistused energiaga, mis pole vajalikule (energiatasemele) ligilähedasedki,» kirjutasid Johnson ja Gove pühapäeval päevalehele Daily Mail.

Ministrid ütlevad memos pealkirjaga «Euroopa Liidust lahkumine - järgmised sammud», et May peaks tagama teiste ministrite toetuse Suurbritannia lahkumismenetlusele «nende mõistuste puhastamise» kaudu.

Ministrid lisavad, et Brexiti-kõneluste läbikukkumiseks ettevalmistuste tegemata jätmine «jätaks meid 2021. aastal teiste meelevalda.» Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust 2019. aastal, kuid arvatakse, et seejärel algab üleminekuperiood muudatuste jõustumiseks ja üleminekuperioodi võimalik lõpp on 2021. aasta.

Lisaks kirjutas Briti leht Sunday Times, et 40 parlamendiliiget May erakonnast nõustusid allkirjastama kirja, milles avaldatakse peaministrile umbusaldust. Juhivalimiste esilekutsumiseks on vaja veel kaheksa seadusandja allkirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles