Valitsus võib Eesti Teede erastamise 2019. aastani edasi lükata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Teede masinapark.
Eesti Teede masinapark. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Valitsus loodab AS Eesti Teed erastada 12 kuni 14 miljoni euro eest, kuid on valmis erastamise edasi lükkama 2019. aastasse, kui soovitud hinnaga ostjat ei leidu.

Lähtudest ärikasumi ja kulumi (EBITA) prognoosidest võiks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) hinnangul ettevõtte müügihind jääda 12 ja 14 miljoni euro vahemikku.

Juhul kui sellise hinnaga võimalikku ostjat leida ei õnnestu, jätkataks ministeeriumi ettepanekul äritegevusega ning suurendataks ehitustegevust, mille kasumlikkus on teehooldusturu omast kõrgem.

Ministeeriumi hinnangul võiksid 2018. aasta majandustulemused ettevõtte väärtust võimalike investorite jaoks tõsta, mistõttu lükkuks erastamine tõenäoliselt edasi 2019. aastasse.

Valitsus toetas eelmise aasta septembris AS Eesti Teede erastamist. Kuivõrd ettevõttele kuulusid toona veel maanteeametiga sõlmitud sisehinnaga teehoolduslepingud, mille alusel erastamine ei olnud võimalik, lõpetati lepingud ära ning korraldati vabaturupõhised hanked.

Eelmise aasta suvel ütles toonane majandus- ja taristuminister Kristen Michal BNS-ile, et ilma teehoolduslepinguteta oleks Eesti Teed AS-i väärtus 9 miljonit eurot.

Eesti Teed võitis hooldelepingud Saare-, Võru- ja Lääne-Viru maakondades ning Keila piirkonnas, samuti osaliselt Tartu maakonnas. Nende lepingute alusel peaks seega ettevõtte väärtus mõne miljoni euro võrra suurenema.

Eesti Teed prognoosib oma järgmise aasta tuludeks 22 miljonit eurot, millest ligi 10 miljonit tuleb korrashoidust ja üle 11 miljoni ehitusvaldkonnast. Järgmiseks aastaks planeerib ettevõte veel 350 000 euro suurust kahjumit, kuid peaks lähiaastatel kasumisse jõudma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles