Venemaal süüakse veel viis aastat halba juustu (3)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikantne juust, mille välimine osa on valmis, seesmine aga saab küpseks jõuludeks.
Pikantne juust, mille välimine osa on valmis, seesmine aga saab küpseks jõuludeks. Foto: Margus Ansu

«Praegu ehitatakse riigi suurimaid juustutehaseid võimsusega 50-60-70 tonni ööpäevas, Moskva oblastisse kavandatakse juustuklastrit, nii et viie aasta pärast me unustame täielikult selle probleemi (juustu defitsiidi – toim),» teatas Venemaa põllumajandusminister Aleksandr Tkatšov.

Venemaal leidub  ministri kinnitusel juba praegu väikeseid perekondlikke juustuvalmistamisettevõtteid, kus valmistatakse korralikku juustu, vahendas NEWSru.

Samas lubas minister, et natukene juustu võib Venemaale tulevikus ka välismaalt tuua. «Mingi protsent, eksklusiivne – mitte halb, las olla Šveitsi juust meie lettidel, kuid peamiselt peavad olema meie tootjad,» rõhutas minister.

Ministri meenutuste kohaselt sõltus Venemaa veel alles hiljuti linnuliha, sealiha, toiduõli impordist, kuid nüüd varustab ennast nende produktidega iseseisvalt. «Me isegi ei saanud aru, kuidas, kuid me asendasime need,» rääkis minister. «Me isegi ei mäleta enam teisi.»

Moskva oblastis eraldati juustuklastri loomiseks 16 hektarit maad, mida hakatakse tootmiseks ette valmistama juba uue aasta esimeses kvartalis. Klastri rajamiseks vajalik infrastruktuur rajatakse oblasti eelarvest. Venemaa tootjad on oma tehaste rajamiseks sõlminud lepingud Itaalia ja Hispaania investoritega. Kokku rajatakse viis kuni seitse juustutööstust ning nende valdusettevõte on juba asutatud. Juustuklastri tasuvus garanteeritakse riikliku toetusega.

Venemaa keelas kolm aastat tagasi Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide toiduainete sisseveo, vastandades ennast nii demokraatlike riikide poolt talle Krimmi okupeerimise pärast kehtestatud sanktsioonidele.

Harjumuspäraste kaubamärkide asemel pidid venelased seejärel leppima madalakvaliteediliste kodumaiste toodetega ning paljudest harjumuspäratest toiduainetest sootuks loobuma. Kvaliteetse juustu kadumine põhjustas uuringufirmade andmetel venelaste seas suurimat pahameelt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles