Tootsi Turvas saab riigilt üle saja tuhande euro tootmisjääkide vältimiseks

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Tootsi Turvas juhatuse esimees Matti Puuronen ja Lavassaare turbaväljad.
ASi Tootsi Turvas juhatuse esimees Matti Puuronen ja Lavassaare turbaväljad. Foto: Toomas Šalda

SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetab Tootsi Turvast 101 730 euroga Euroopa Regionaalarengu Fondist, mille ettevõte investeerib mobiilse haamerpurusti soetamisse ning rajab kännuhakke ladustamisplatsi Pärnusse. Projekti kogumaksumus on 406 921 eurot.

Projekti eesmärk on vähendada ressursikadusid turvaste tootmisel ja vältida jäätmete teket. Haamerpurusti võimaldab ära kasutada kogu rabakändude biomassi ja toota sellest kümne aasta jooksul ligi 200 000 m³ haket, mis suunatakse soojusenergia tootmisse, kirjutab KIK pressiteates.

«Kui seni leidis rabadest kogutud kändudest kasutust umbes 15%, siis tänu investeeringule saame praktiliselt kõik kännud kasutada ära kvaliteetse biokütuse valmistamiseks,» ütles ettevõtte juhatuse esimees Matti Puuronen. «Lisaks säästame kümne aasta perspektiivis 80 000 liitrit diiselkütust, mis kulunuks kändude liigutamisele ning alternatiivsete kasutusvaldkondade otsimisele.»

Tootsi Turvas ASi investeerimisprojektile eelnes ettevõtte terviklik ressursikasutuse analüüs, mille tegi OÜ Pilvero.

Tööstusettevõtete ressursitõhususe parandamiseks antakse toetust Euroopa Regionaalarengufondi (ERF) meetmest «Ettevõtete energia- ja ressursitõhusus», mille töötas välja Keskkonnaministeerium koos KIKiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles