Maakaupluste appikarje: müügipiirangute vastu koguti rekordilised 31 000 allkirja (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapood
Maapood Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti Väikekaupmeeste Liit on kogunud ligi 31 000 allkirja, et võidelda riiklike alkoholi- ja tubakamüügipiirangute vastu, mis maapiirkondade kaupluste konkurentsivõimet lämmatab.

Väikekaupmehi häirib enim alkoholiaktsiisi järsk tõus ning seadus, mis sunniks tubakatooted leti alla peitu. «Paljude poodnike jaoks on tegemist suurte muudatustega, millega kaasnevad investeeringud ning mis seavad eelkõige maapoodide jätkusuutlikkuse kahtluse alla,» teatasid väikekaupmehed.

Tänavu oktoobri keskpaigas juba raadeti riigikogu sotsiaalkomisjonile 10 000 inimese allkirjad. Nüüd täiendatakse seda arvu veel 21 000 inimese mureliku pöördumisega. Tegemist on Eesti ajaloos ühe suurima Riigikogule lähetatava petitsiooniga – 31 000 inimest on sama palju kui Võru, Valga ja Põlva linnas elanikke kokku.

Kõige suurem osalusprotsent allkirjade andmiseks oli Valgamaal, kus andis petitsioonile allkirja 8,9 protsenti elanikkonnast. Selle piirkonna kaubandust on alkoholiralli Lätiga enim räsinud. Suur osalusportsent oli ka Võru-, Jõgeva- ja Raplamaal. Petitsioonile oli võimalik allkirja anda väikepoodides üle Eesti.

Kaupmehed leiavad, et riiklik maksupoliitika on juba niigi toonud kaasa paisuva piirikaubanduse ja salaturu suurenemise, mistõttu pole täiendavad regulatsioonid õigustatud ja võivad kaasa tuua poodide sulgemise, esmajärjekorras Lõuna-Eestis.

«Igasugused täiendavad suured investeeringud käivad kaupmeestele üle jõu ning ruumi puuduse tõttu väikepoodides ei ole suured ümberkorraldused paljudes kohtades lihtsasti tehtavad. Juba tänaseks on suletud kümneid väikekaupluseid üle Eesti,» selgitas väikekaupmeeste liidu juht Rein Reinvee.

Eesti Väikekaupmeeste Liit koondab enda liikmeskonda ligi 150 väikepoodi, sh kümneid maakaupluseid, andes tööd kogu Eestis ligi 3000 inimesele.

Eesti Väikekaupmeeste Liidu petitsioon.
Eesti Väikekaupmeeste Liidu petitsioon. Foto: Väikekaupmeeste liit
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles