Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Postimehe TOP100 uustulnukad

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Sportlandi pood Tartus.
Sportlandi pood Tartus. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Postimehe TOP100 ettevõtte hulgas on mitmeid põnevaid uusi tulijaid, kes aastaga kõvasti kasvanud.

Näiteks on täna avaldatud TOP 100 hulka jõudnud üks mõned aastad tagasi pankrotiohus olnud tuntud ettevõte.

61. Manoir Energy

Manoir Energy on Tartu ärimehele Valeri Stefanovitsile kuuluv 2010. aastal asutatud ettevõte, mis ostab ja müüb vedelkütuseid ning vahendab veoteenuseid. Möödunud aastal kasvas ettevõtte käive 47 protsenti, 101 miljoni euroni. Suurem osa ettevõtte käibest (88 miljonit eurot) tuli Šveitsist, mistõttu otsustas ettevõte võtta alates 2016. aastast arveldusvaluutaks Ameerika dollari.

Ehkki ettevõtte käive on muljetavaldav, pole tegemist üleliia kasumliku äriga, milleks nafta- ja naftasaaduste transiiti tavaliselt peetakse. Ettevõtte kasum on nii eelmisel kui ka üle-eelmisel aastal jäänud alla miljoni euro, mis tähendab, et puhasrentaablus on üks-kaks protsenti.

62. Baltic Sea Bunkering

Baltic Sea Bunkering (BSB) on rahvusvahelist mereteenindust pakkuv ettevõtete grupp, kuhu kuulub terve hulk ettevõtteid, nagu NT Bunkering, NT Marine ja teised.

Ettevõtte omanik on Hollandi Antillidel registreeritud CNP Investmenti nimeline ettevõte.

Ettevõtte juhatuse liikmed on Aleksei Mürisep, Aleksei Tšulets, Jevgenia Tihhonova ja Rein Küttim.

Kontserni müügitulust saadi umbes kuus protsenti Eestist, ülejäänud osa teistest Euroopa Liidu riikidest. Tegevusaladest andis 60 protsenti käibest meretranspordi korraldamine ja 40 protsenti mootorikütuse hulgimüük.

BSB viimase üheksa aasta majandustulemused on nagu Ameerika mäed: 2012. aasta käive oli tervelt 288 miljonit eurot ning kaks aastat hiljem veerand miljardit vähem (38 miljonit eurot).

75. Sportland International Group

Mõni aasta tagasi pankrotiohus olnud ning 2013. aastal Suurbritannia spordikaupade müüja Sports Direct International enamusosaluse alla läinud Sportland on viimastel aastatel kenasti kosunud. Sport Directile kuulub 60 protsenti, ettevõtte asutajatele Are Altrajale ja Anti Kallele kokku 40 protsenti ettevõtte aktsiatest.

Sportland müüb spordi- ja vabaajakaupu. Kontserni kauplustes müüakse Nike, Adidase, Timberlandi ja paljude teiste brändide tooteid.

Möödunud aastal kasvas Sportlandi käive 29 protsenti, 88 miljoni euroni, sellest 39 miljonit eurot teenis Eesti, 27 miljonit Läti ja 22 miljonit eurot Leedu tütarettevõte. Sportlandi kasum kasvas eelmisel aastal pea kaks korda, 2,7 miljoni euroni.

85. Apteekide Koostöö AS

Apteekide Koostöö AS on 2000. aastal asutatud turundusettevõte, mis osutab marketingiteenuseid Apotheka kaubamärki kandvatele apteekidele ja ravimi- ning muude apteegikaupade tootjatele või nende esindajatele. Apotheka kaubamärgi ettevõtted kuuluvad Eesti Meedia omanikule Margus Linnamäele.

49 protsenti ettevõtte aktsiatest asub USA suurpanga JPMorgan Chase esindajate kontol, 41,8 protsenti kuulub Aivar Linnamäele.

Ettevõtte eelmise aasta käive kasvas 15 protsenti, 75,9 miljoni euroni, kasum kahanes 18 protsenti, poole miljoni euroni. Lõviosa tulust teenis ettevõte Eestis, kaks miljoni eurot ka Lätis.

90. Tele2 Eesti

Tele2 Eesti on Rootsi börsifirma Tele2 siinne tütar, kolmest telekomifirmast kõige väiksem. Ettevõtte eelmise aasta käive kasvas 16 protsenti, 73 miljoni euroni, aga kasum tegi võimsa hüppe – 2,3 korda, nelja miljoni euroni. 89 protsenti müügist teenitakse Eestis, ülejäänu mujal Euroopa Liidus ja veidi isegi väljaspool seda.

Enam kui kolmveerand tulust teeniti telekommunikatsiooniteenuste, ülejäänu -seadmete müügist ja vahendusteenustelt.

91. AGE Com

Reklaamifirma AGE Com on 1990. aastate alguses asutatud reklaamifirma. Selle sajandi alguses müüsid toonased suuromanikud Aimar Jugaste ja Hans H. Luik oma osaluse. Praegu kuulub ettevõte mitmele Läti ja Leedu ettevõttele ja eraisikule ning Peep Pihatalole, kel on 7,3 protsenti ettevõtte aktsiatest.

Ettevõtte eelmise aasta käive kasvas 12 protsenti, 72,6 miljoni euroni, kasum  48 protsenti, 4,5 miljoni euroni.

Ehkki suurima osakaalu moodustab müük Leedus, Eestis ja Lätis, on enam kui miljon eurot teenitud ka müügist Šveitsis, Poolas ja Belgias. Väiksemaid summasid on teenitud veel tosinkonnas riigis.

95. Tartu Tarbijate Kooperatiiv

96. Järva Tarbijate Ühistu

Tarbijate Kooperatiivi Keskühistu (nüüd Coop Eesti Keskühistu) on viiendat aastat koostatavasse suurimate ettevõtete edetabelisse kogu aeg kuulunud, aga kohalikke ühistuid näeb seal esimest korda. Tartu Tarbijate Kooperatiivi eelmise aasta käive kasvas 10 protsenti, 71 miljoni euroni, kasum 2,3 korda, 3,4 miljoni euroni.

Järva Tarbijate Ühistu eelmise aasta käive kasvas viis protsenti, 70,9 miljoni euroni, kasum oli 1,5 miljonit eurot, mis oli sama palju kui 2015. aastal.

99. Ensto Ensek

Ensto Ensek ei ole edetabeli uustulnuk. 2014. aastal koostatud edetabelis oli ettevõtte 98. kohal.

Ensto Ensek on Soome tööstuskontserni Ensto kuuluv ettevõte, mis toodab elektrijaotusseadmeid ja juhtaparatuuri, aga ka valgustusseadmeid ja palju muud.

Eelmisel aastal kasvas ettevõtte käive kolm protsenti, 69 miljoni euroni, kasum 2,6 korda, 2,5 miljoni euroni. 94 protsenti ettevõtte toodangust läheb ekspordiks. Suuremad sihtturud on Soome, Rootsi, Poola, Venemaa ja Norra.

100. Saint-Gobain Glass Estonia

Saint-Gobain Glass Estonia tegutseb Eestis juba alates 1989. aastast. 2009. aastal liideti varem eraldiseisvate ettevõtetena tegutsenud üksused Saint-Gobain Sekurit Eesti, Saint-Gobain Glassolutions Baltiklaas ja Saint-Gobain Autover-Autoklaas ühise ettevõtte Saint-Gobain Glass Estonia ASi nime all. Saint-Gobain Glass Estonia SE moodustus 29. oktoobril 2010. aastal Autover Lietuva ühinemisel Saint-Gobain Glass Estonia ASiga, millest sai ettevõtte neljas äriüksus. Ettevõte kuulub 17. sajandi keskpaigas asutatud Prantsusmaa ehitus- ja muude materjalide tootja Saint-Gobaini gruppi. Saint-Gobain Glass Estonia peamised tegevusvaldkonnad on lamineeritud esiklaaside ja karastatud küljeklaaside tootmine sõidukitele, klaaspaketi, lõigatud ja karastatud ehitusklaasi tootmine ning autoklaaside müük ja paigaldus.

Ettevõtte eelmise aasta käive kasvas viis protsenti, 69 miljoni euroni. Kasum suurenes pea viiendiku võrra, 7,5 miljoni euroni.

Tagasi üles