Oktoobris müüdi Eestis tervelt kaks elektriautot (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektriauto laadimisjaam. Pilt on illustratiivne.
Elektriauto laadimisjaam. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui paaril viimasel kuul ei müüdud Eestis ühtegi elektriautot, siis oktoobris leidus ostjaid kahele elektriautole. 

Kui mujal maailmas teeb elektriautode müük võidukäiku, siis Eestis on see aastaid kidunud. Tänavu on Eestis kokku müüdud vaid kümmekond elektriautot, ütles Autode Müügi- ja Teenindusettevõtete Eesti Liidu (AMTEL) pressiesindaja Rein Luik.

Üks probleem on selles, et elektriautode hind on kõrge. Lisaks kuulub Eesti riikide hulka, mis elektriautode soetamist ega kasutamist mitte kuidagi ei soosi. «Pärast seda, kui riiklik dotatsioon lõppes, on müük nullilähedane,» lisas Luik.

Kui vaadata kõigi sõiduautode müügistatistikat, siis veidi tagasihoidlikuma septembri järel kasvas müük oktoobris taas mühinal. Kuuga müüdi 2076 uut sõiduautot, mida on kümnendiku võrra enam kui aasta eest, selgub AMTELi statistikast. Tänavu kümne kuuga on uusi sõiduautosid müüdud juba 21 422, mis ületab 2016. aasta sama aja müügi 11 protsendiga.

Ligi veerand müüdud uutest autodest olid väiksema keskklassi autod. Suure turuosaga segmendid olid ka keskmised maasturid ja keskautod. Hübriidautosid müüdi 81 ja elektriautosd, nagu öeldud, kaks tükki. Eksporti läks oktoobris 118 autot.

Automarkide edetabelis jätkasid ka oktoobris konkureerimist esikohale Toyota ja Škoda, mida müüdi vastavalt 319 ja 278 tükki. Kolmas oli Volkswagen 179 autoga. Mudelitest eelistasid ostjad enim Škoda Octaviat, mida müüdi 101. Järgnesid Toyota Avensis ja Volkswagen Passat.

Väga head minekut näitas oktoobris tarbesõidukite müük, mis aastataguse ajaga kasvas ligi veerandi võrra. Kokku müüdi oktoobris 490 tarbesõidukit ja kümne kuuga on tänavu toimetatud klientidele kätte kokku 4737 uut tarbesõidukit, mis ületab möödunud aasta müügi 10,1 protsendi võrra.

Automarkidest oli oktoobris edukaim tarbesõiduk Renault 81 müüdud sõidukiga. Järgnesid Citroen (79) ja Peugeot (58). Hästi kulges oktoobris ka veokite müük – Scania müüs 41, MAN 25 ja Volvo 21 veokit.

«Tänavune hea majanduskasv kajastub ilmekalt ka ettevõtete tarbesõidukite hangetes ja sellest tulenevalt ka uute tarbesõidukite müüginumbrites,» kommenteeris kasvavat tarbesõidukite turgu AMTELi tegevjuht Arno Sillat.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles