Liit: lõpetage vee segamine Tootsi tuulepargi ümber! (2)

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulepark
Tuulepark Foto: Carlos Barria

Eesti Elektritööstuse Liidu sõnul tuleks lõpetada vee segamine ja asjatu vaidlemine kurikuulsa Tootsi tuulepargi üle, kuna selle ehitamine on ühiskonna huvides. 

Liidu juht Tõnis Vare peab kahetsusväärseks põhjendamatuid vaidlustusi, mille ainus eesmärk on igal võimalikul moel takistada uue tuulepargi rajamist Eestisse.

«Tootsi tuulepargi keskne küsimus on see, kas järgmise nelja aasta jooksul saab teoks Eesti suurim taastuvenergiaprojekt või mitte,» ütles Vare. 

Kohalikul tasandil tähendab projekti õnnestumine tema sõnul töökohti ja täiendavat raha Põhja-Pärnu valda, üleriiklikult rohelise energia toodangu hüppelist kasvu. «Need hüved on ühel pool kaalukaussi, teisel pool on aga konkureerivate taastuvenergiatootjate võitlus seniste toetuste säilimise nimel. Nii lihtne see ongi,» selgitas ta.

Vare tõi välja, et alguses agaralt enampakkumist nõudnud ja nüüd selle vastu veel agaramalt sõdivad ettevõtted on ise ajakirjanduses välja öelnud, et Tootsi tuulepargi rajamisega kaotaksid nad taastuvenergia tootmise toetustes kümneid miljoneid eurosid.

«Kaugemalt ei peagi otsima viimastel päevadel põhjuseid Tootsi enampakkumise vaidlustamise taga. Fakt on aga see, et turuhinnaga ja ausas konkurentsis on kõigil võimalik maa omandada läbi enampakkumise,» märkis Vare. 

Lisaks vähendab uus tuulepark koormust tavatarbijale, kuna vähema toetuse eest saab rohkem taastuvenergiat ning elektrisüsteemi stabiilsus kasvab. Kindlasti on ühiskonna huvides uue tuulepargi rajamine mõistlik, aga mitte juristide poolt vee segamine, leidis Vare.

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) nõukogu otsustas panna Tootsi tuulepargi kinnistu avalikule suulisele enampakkumisele alghinnaga 12,3 miljonit eurot. Avalik suuline enampakkumine toimub 8. novembril.

Möödunud aasta detsembris läks Tootsi kinnistu valitsuse otsusega Eesti Energiale, kuid konkurendid erasektorist kaebasid selle kohtusse. Seepeale tunnistaski valitsus aprilli lõpus maa üleandmise Eesti Energia kehtetuks ja otsustas panna kinnistu avalikule enampakkumisele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles