Maksumuudatused ei ole veel Eesti head kohta Maailmapanga äriedetabelis kõigutanud (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti on jätkuvalt üks paremaid riike maailmas, kus äri ajada.
Eesti on jätkuvalt üks paremaid riike maailmas, kus äri ajada. Foto: pexels.com

Ülemaailmselt ettevõtluskeskkonda analüüsivas Maailmapanga raportis Doing Business 2018 on Eesti 190 riigi hulgas jätkuvalt 12. kohal, nagu ka mullu. 

«Rahandusministrina on mul hea meel näha, et maksude tasumise lihtsuses on Maailmapank hinnanud Eestit 14. koha vääriliseks – see on kindlasti tunnustus maksu- ja tolliameti tublile tööle,» ütles rahandusminister Toomas Tõniste. Ministri sõnul on 12. koht üldtabelis muidugi hea tulemus, kuid kindlasti on mitmes valdkonnas veel arenguruumi.

Uuringus küsitakse ettevõtetelt, kui lihtne on riigis alustada ettevõtlusega, saada ehitusluba, elektriühendust ja laenu, registreerida vara, maksta makse, kaubelda piiriüleselt, jõustada lepinguid, lahendada maksejõuetust ja kuivõrd kaitstud on väikeosanike huvid.

Hea tulemuse sai Eesti üldtabelis veel kinnisvara registreerimisel, ehituslubade saamisel ja lepingute jõustamisel. Edetabeli kohaselt on Eestil vaja edaspidi oma tegevust tõhustada väikeosanike kaitse tagamisel, maksejõuetuse lahendustes ning elektrivarustuse kättesaadavuse osas.

Doing Business 2018 on järjekorras viieteistkümnes aruanne, mis analüüsib 190 riigi regulatsioonikeskkonda, ettevõtete kulusid, nõudeid ja protseduurideks kuluvat aega. Eelkõige vaadeldakse raportis riike väikeettevõtja pilgu läbi.

Edetabelit juhivad Uus-Meremaa, Singapur ja Taani. Eesti lähiriikidest on Soome 13. kohal, Läti 19. kohal ja Leedu 16. kohal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles