Rootsi suurettevõtete juhid vahetuvad rekordilise kiirusega

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki eksjuht Michael Wolf.
Swedbanki eksjuht Michael Wolf. Foto: Andrus Peegel

Pärast finantskriisi kestnud närvilist pausi on Rootsi suurimad ettevõtted hakanud vahetama tegevjuhte rekordilise kiirusega.

Stockholmi börsi juhtivaktsiate hinnaliikumist peegeldava OMXS 30 indeksisse kuuluvast ettevõttest on sel aastal vahetunud või kuulutatud välja juhivahetuse vahetamise 27 protsenti ettevõtetest, kirjutab Bloomberg. Tegemist on kolm aastat kestnud vahetuste perioodi kulminatsiooniga.

«Üheks selgituseks on, et globaalsest finantskriisist on möödunud mitu aastat,» selgitas investeerimispanga Avanza analüütik Claes Hemberg. «2009., 2010. ja 2011. aastal ei söandanud mitte keegi vallandada mitte ühtegi juhti ning keskendusid selle asemel olemasolevate abistamisele ja kriisi läbimisele. Nüüd, mil mõned  aastad on möödunud, saavad ettevõtted teha muudatusi, mida nad võib olla tahtsid teha juba ammu,» lisas ta.

Viimased näited ettevõtete verevahetusest on kaevandusfirma Boliden ja ehituskontsern Skanska.

Alates 2015. aastast on teatanud juhivahetusest või plaanist seda teha 73 protsenti kõige suurematest ettevõtetest. See teeb aasta keskmiseks kuus juhti. Eelneva seitsme aasta jooksul (2008 kuni 2014) vahetus keskmiselt kolm juhti.

Ettevõtete hulgas, kes vahetas juhti eelmisel aastal olid Alfa Laval, Electrolux, meditsiinitehnoloogiaettevõte Getinge, Svenska Handelsbanken ja Swedbank. Selle aasta jaanuaris sai uue juhi Ericsson, SEB märtsis ja aprillis tööstuskontsern Atlas Copco.

Ehkki enamik lahkumisi olid sõbralikud, oli ka neid, keda löödi minema. Näiteks möödunud aasta augustis asendati Handelsbankeni juht Frank Vang-Jensen ootamatult Anders Bouviniga. Samal kuul vallandas Getingen oma tegevjuhi Alex Myersi.

Hembergi sõnul on ettevõtete nõukogud täna palju sensitiivsemad siseinfol saadud tehingute, korruptsiooni ja läbipaistvusteemade suhtes.

Nii lasti 2016. aasta alguses lahti Swedbanki juht Michael Wolf kahtlustatuna insaidertehingutes ehkki hiljem klaaris ta selle ära. Telia juht Lars Nyberg astus tagasi 2013. aastal pärast seda, kui uurijad asusid uurima Usbekistanis toimunud altkäemaksuasju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles