Suurpoed keelaks meeleldi suitsupakkide näitamise (1)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väikekaupluste sigaretilett.
Väikekaupluste sigaretilett. Foto: Ardi Truija

Kui Eesti maakauplused ja väikepoed peavad tubaka väljapaneku keeldu vaat et surmalöögiks, siis suurtel jaekettidel pole «leti alt» müümise vastu suurt midagi. 

Jutt käib sotsiaalministeeriumi poolt välja töötatud tubakaseaduse muutmise seaduse eelnõust, mille kõige tähelepanuväärsem punkt on see, et klient ei tohi kauplustes suitsupakke enam näha. See tähendab, et tubakatooted peavad liikuma silmale nähtamatusse kohta – kas leti alla või seinakappi.

Rimi pressiesindaja Katrin Bats ütles, et nemad on tubakatoodete silma eest ära paigutamisega tegelenud juba viimased viis aastat. Rimi on paigaldanud poodidesse suitsupakkide jaoks kinnised kapid. «Seega on täna nii kassades kui infoletis võimalik sutsukapid lükanduksega sulgeda selliselt, et need oleks klientide silmade eest varjatud,» selgitas Bats.

Bats hindabki väljapaneku keelu mõju nii Rimi majandustulemustlele kui ka inimeste suitsetamisharjumustele pigem tagasihoidlikuks. Peamine mõjutaja on ikkagi tubakaaktsiis, mis suitsupaki lõpphinda üles kerib. «Leiame, et hinna mõju on tunduvalt tugevam, kui silma eest ära paigutatud või hirmutava reklaamiga pakid. Näiteks, sel aastal on tubakatoodete müük langenud 10-15 protsenti. Kindlasti oma osa võtab meie müükidest ära piirikaubandus,» rääkis Bats.

Tema sõnul võiks soovitud tulemuse – vähem suitsetamisest tingitud tervisekahjusid – tuua erinevate tegevuste koosmõju.

Rimiga on ühel meelel teine Eesti suur jaekett Selver. Kaupluse kommunikatsioonijuht Karl-Villem Vaserik leidis, et tubaka kättesaadavuse ja nähtavuse piiramine on positiivne suund.

Ka ei karda Selver lettide ümbertegemisega kaasnevaid suuri kulusid. «Sellest seaduse muudatusest on räägitud mitmeid aastaid seega oleme oma kauplused planeerinud vastaval sellele, et seaduse muutudes oleks võimalik kiiresti ja ilma suuremate kuludeta reageerida,» rääkis ta.

Kuna lõplikku otsust, kas ja kuidas uus seadus tubaka väljapanekut reguleerib, ei ole veel tehtud, ei soovinud ta rohkem kommentaare jagada.

Kui suuremates keskustes asuvad supermarketid suhtuvad keeldu leebelt, siis mida ütleb sügaval maapiirkondades poode pidav Coop Eesti? «Kui see keeld aitab suitsetamist vähendada, oleks ju tore,» ütles jaekaubanduskontserni juht Jaanus Vihand. «Kui palju see seda teeb, pole muidugi kindel.»

Üldiselt aga Vihand seda keeldu väga dramaatiliselt ei näe. «Eks ta ikka teeb tüli ja mingid kulud sellega kaasnevad. Aga kui muudatuste tegemiseks antakse mõistlik aeg ja me suudame sellega rahva tervise säilimisele kaasa aidata, siis miks mitte,» rääkis Vihand.

Väikepoed kardavad aga täielikku hääbumist

Eesti Väikekaupmeeste Liit on suitsumüügi piiramise aga suure kella külge pannud. Nad on kokku kogunud 279 väikepoodniku allkirja ja koostanud valitsusele pöördumise, kus seisab, et kui valitsus peaks otsustama tubakatoodete väljapaneku keelustada, kaasneb sellega väikekaubanduse hääbumine maapiirkondades.

Väikepoodnike liidu juhatuse liige, alkoholipoodide keti Aldar Eesti üks omanik Riho Maurer ütles, et maakauplustel on iga sent arvel ning paljudes poodides pole ruumipuuduse tõttu ümberehitustööd ülepea võimalikud. Seega võivad kulud ulatuda sadadesse tuhandetesse eurodesse.

«Kui väljapaneku piirangud tulevad, siis eks iga kaupmees peab lähtuma oma võimalustest ja kaupluse eripäradest. Tõenäoline on tubakatooted paigutada siis leti alla või spetsiaalselt ehitatud kappidesse,» sõnas Maurer.

Üks asi on tüli ja raha, mida sellised piirangud kaasa toovad, kuid mis veelgi olulisem: väikepoed näevad seda järjekordse riigipoolse sammuna, mis ebavõrdsust suurendab ning väike- ja maakaupluste konkurentsivõimet halvab. 

Riigikogu lubab karme piiranguid hoolega kaaluda

Sotsiaalministeeriumi poolt välja töötatud tubakaseaduse karmistamise eesmärk on ennetada ja vähendada tubaka- ja nendega seonduvatest toodetest tuleneva sõltuvuse ja tervisekahjude levikut ühiskonnas.

Silmale nähtavate suitsuriiulite keelustamisega tahetakse tubakast eelkõige eemal hoida alaealised; samas peaks see mõjuma ka kõigile teistele, nii suitsetamisest loobuda soovijatele ja endistele suitsetajatele.

Praegu on eelnõu riigikogus ja ootab teisele lugemisele minekut. Teemaga tegeleva sotsiaalkomisjoni juht Helmen Kütt ütles, et nemad võtavad seaduse tõsisemalt ette järgmisel nädalal.

Ta ei osanud veel täpsustada, kas ja kuidas nad seadust parandavad. Samas lubas ta võtta arvesse huvirühmade seisukohti ja erinevaid õiguslikke analüüse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles