Euroopa Keskpank vähendab rahatrüki mahtu poole võrra

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi pressikonverentsil Tallinnas.
Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi pressikonverentsil Tallinnas. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Euroopa Keskpank otsustas täna lõppenud nõukogu koosolekul jätkata kuni aasta lõpuni varaostu mahte ehk rahatrükki endises mahus ehk 60 miljardi euro eest kuus, kuid alates uuest aastast vähendatakse  seda poole võrra 30 miljardi euroni kuus.

Mahus 30 miljardit eurot ostetakse võlakirju kuni  2018. aasta septembri lõpuni või vajaduse korral kauem ning igal juhul seni, kuni inflatsiooni areng on EKP nõukogu hinnangul püsivalt kohandunud ja kooskõlas nõukogu inflatsioonieesmärgiga, teatas keskpank. Kui väljavaade muutub vähem soodsaks või finantstingimused ei ole enam kooskõlas edasiste sammudega inflatsiooni arengu püsival kohandamisel, on EKP nõukogu valmis suurendama varaostukava mahtu ja/või pikendama selle kestust.

Eurosüsteem reinvesteerib varaostukava raames ostetud aegumistähtajani jõudnud väärtpaberitelt laekuvaid põhiosa tagasimakseid pikema aja jooksul pärast netovaraostude lõppemist ning igal juhul seni, kuni see on vajalik. See aitab toetada soodsaid likviidsustingimusi ja asjakohase rahapoliitilise kursi rakendamist.

Samas jätab keskpank võimaluse võlakirjaostude mahtuse suurendamist ja/või pikendamist tulls vastu lõdva rahapoliitika nõudjatele. Keskpanga juht Mario Draghi ütles pärast nõukogu toimunud pressikonverentsi, et otsus ei olnud ühehäälne ja suur osa nõukogu liikmeid pooldas jätta varaostuprogrammi tähtajatuks.

Keskpank jättis baasintressid muutmata ning kinnitas, et need jäävad muutmatuks vähemalt võlakirjade ostuprogrammi lõpuni.

Euro kurss läks EKP teate peale langusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles