Eesti gaasiturg jääb endiselt Gazpromile (2)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltic Energy Partners partner Marko Allikson.
Baltic Energy Partners partner Marko Allikson. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Uute toruühenduste rajamisest hoolimata jääb Gazprom lähiaastateks Eesti gaasituru valitsejaks, kuid müügifirmade hinnangul osutuvad Venemaa ekspordimonopolist sõltumatud tehingud ka praegu võimalikuks.

Euroopa Liidu päästeaktsioon, millega Balti riigid ja Soome lubatakse vabastada Venemaa ekspordimonopoli Gazpromi sõltuvusest, toimub samal ajal, kui gaasi tarbimine selles piirkonnas hoogsalt langeb. Eesti Gaasi arvates kulutatakse piirkonnas kokku ligi 1,3 miljardit eurot uue taristu rajamiseks. Selle rahaga ehitatakse gaasitrassid Eesti-Soome ja Leedu-Poola vahele ning hakatakse praegust gaasivõrku senisest tõhusamalt kasutama.

«Piirkonna suurimaks varustajaks jääb lähiaastatel tõenäoliselt Venemaa, kuna tarne sealt on paindlik ja samas hoiab Euroopa Liidu surve ja turukonkurents hinnad adekvaatsed,» ütles Eesti Gaasi juhatuse esimees Ants Noot.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles