Uuring: maailmamajanduses on rohkem optimismi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailmamajanduses on rohkem optimismi
Maailmamajanduses on rohkem optimismi Foto: SCANPIX

Juhtivates tööstusriikides on ettevõtete optimism viimastel kuudel veidi tõusnud, seda eriti Euroopas ning USAs, näitab KPMG globaalne uuring Pulse.

Ülemaailmse auditi-, maksu- ja nõustamisteenuseid pakkuvate ettevõtete võrgustiku KPMG Internationali uuring näitab, et kui seni on kindlustunne olnud kõrgem kiiresti arenevate turgudega riikides Brasiilias, Venemaal, Indias ja Hiinas, siis nüüd on väljavaated paranenud ka lääneriikides.

KPMG Baltics OÜ juhatuse esimees Andris Jegers ütles, et globaalse uuringu tulemustes on sarnasusi KPMG Baltimaades läbiviidud uuringu «Majanduse Pulss» omadega.

«Eesti ettevõtjate poolt oli tunda optimistlikke noote, mis on kooskõlas Pulse hinnanguga, et Euroopas on väljavaated paranemas. Samas võivad majanduse taastumist mõjutada Jaapani hiljutine looduskatastroof ning pinged Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas,» märkis Jegers.

Uuring näitas, et teenustesektori ettevõtetest usub äritegevuse elavnemisse 55 protsenti (mullu sügisel 47 protsenti) ning vaid kaheksa protsenti peab võimalikuks aktiivsuse langust. Tööstussektoris on optimism veelgi suurem – kõik kindlustunde näitajad on kõrgeimad alates 2009. aasta oktoobrist, mil uuringut hakati läbi viima.

«Tööhõive väljavaateid peetakse päris headeks ning sama suunda täheldasime «Majanduse Pulsi» hinnangutes» märkis Jegers.

Suurimaks probleemiks peavad globaalsed ettevõtted inflatsiooni, mis suure osa tööstus- aga ka teenindusettevõtete arvates viib sisendhindade tõusuni.

Uuringu Pulse - Global Business Outlook Survey viib KPMG Internationali ülesandel maailma tootmis- ja teenustesektori ettevõtete seas läbi uuringufirma Markit, küsitledes 11 000 firmat. Küsitluses paluti ettevõtetel öelda, milliseks hindavad nad ettevõtte väljavaateid järgmise aasta jooksul; positiivse hinnangu andnute protsentuaalsest osakaalust lahutati teistsugusel arvamusel olnute protsent.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles