Maksuamet seadis börsifirmad tahtmatult keerulisse olukorda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna börs.
Tallinna börs. Foto: Tairo Lutter

Maksuamet avaldab andmeid, mida analüüsides saavad teadlikumad börsiinvestorid olulise info ettevõtte kohta kätte varem kui teised, tekitades sellega investorite vahel ebavõrdsust, mis võib rikkuda börsireegleid ja head tava.

«Olukord, kus informatsioon börsiettevõtete käibe kohta on enne vastavasisulise börsiteate avalikustamist vabalt kättesaadav, on minu hinnangul problemaatiline, kuna see loob võimaluse osal turuosalistel antud informatsiooni alusel teiste turuosaliste ees saavutada arvestatav kauplemiseelis,» rääkis väikeinvestor ning TTÜ rahanduse ja majandusteooria instituudi lektor Kristjan Liivamägi, kellele tuli uudis sellisest olukorrast üllatusen, vahendab Äripäev.

Nimelt avaldab maksuamet igas kvartalis kõigi Eesti ettevõtete käibed, makstud maksud ja töötajate arvu. Iseenesest maailmas erandlik, kuid kasulik ettevõtmine tekitab probleemi börsifirmade puhul, kuna avaldatud andmete põhjal on võimalik saada pilt ettevõtte käekäigust enne, kui firma on avaldanud ametliku börsiteate, nagu reeglid tegelikult ette näevad. See omakorda seab aga aktsionärid ebavõrdsesse seisu.

Tema hinnangul polnud mitte ainult välisinvestorid, vaid ka enamik Tallinna börsi kohalikest investoritest sellest informatsioonist teadlikud. «Selgelt loob selline olukord börsil võimaluse teadlikumatel investoritel seda informatsiooni enda huvides ära kasutada ning informatsiooni oskusliku kasutamise puhul teenida ülemäärast tootlust,» arvas Liivamägi.

Loe lähemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles