Päevatoimetaja:
Sander Silm

Itaallased lõid pasta, mis leevendab südameatakke (1)

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Käsitööpasta Itaalias.
Käsitööpasta Itaalias. Foto: Richard Gray/EMPICS Entertainment

Spagette süües on võimalik petta surma, selgub Itaalia uurijate tööst, kes avastasid pastaretsepti, mis vähendab suremust südameatakkidest.

Värskelt avaldatud uuringus väidavad Itaalia meditsiiniuurijad Scuola Superiore Ant’Anna Eluteaduste instituudist Pisas, et on arendanud välja erilise odrajahuga rikastatud pastasordi, mis soodustab uute veresoonte loomet kehas, vahendab The Local.

Oder sisaldab ainet nimega beta-glükaan, mis on teatud oma omaduse poolest aidata kehal luua uusi veresooni, mis võivad töötada kui «looduslik ümbersõit» südameataki korral, arvavad uurijad.

Teooria testimiseks toitsid uurijad odrajahuga rikastatud pastaga hiiri ja tekitasid neile südameveresoonkonna vigastusi. Uurijad leidsid, et odrajahuga toidetud hiired jäid märksa tõenäolisemalt ellu kui hiired, keda toideti tavalise pastaga. Lisaks olid tavapastaga toidetud hiirte südamed palju rohkem kahjustada saanud, kui odrapastaga toidetud hiirtel.

«See on esimene kord kui looduslik ümbersuunamine on esile toodud toiduainetega nagu odrajahupasta beta-glükaaniga,» ütles peauurija Vincenzo Lionetti Ansa uudisteagentuurile.

Uurimisgrupp loodab, et rikastatud pasta tõestab end sõbrana inimese südamele.

Tagasi üles