Sõõrumaa: ootasin suuremat toetust (3)

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savisaare ja Sõõrumaa fraktsioonileppe sõlmimine.
Savisaare ja Sõõrumaa fraktsioonileppe sõlmimine. Foto: Toni Läänsalu

Tallinna volikogu valimistel 734 häält saanud suurettevõtja Urmas Sõõrumaa nimetab tulemust oodatust nõrgemaks ning peab edaspidist poliitikas osalemist vähetõenäoliseks.

Kas tulemus, mida Tegusa Tallinna ja Savisaare liit saavutas, osutus pettumuseks?

Tõepoolest sai suuremat toetust oodatud, sest olen väga laia suhtlusringkonnaga inimene. Ootasin isiklikult suuremat toetust kui saadud 700 häält. Enne hääletuspäeva käis minu juures palju sõpru ja tuttavaid, kes kõik lubasid toetust nii perekondade kui ka töökollektiivide kaupa. Üksense nende poolehoiuavalduste pealt ma eeldasin, et toetushääli tuleb mulle isiklikult rohkem kui 1000. Kuid ma olen tänulik kõigile, kes tegelikult hääle andsid.

-Te olete mõjukas ja metseenliku käitumisega ettevõtja. Kuidas te vaatate võimalusele, et võibolla paljud käisid head nägu tegemas lihtsalt omakasu pärast?

Mina ei näe ja ka ei hakka kellegi käitumises midagi riukalikku otsima. Ma pole selline inimene. Idamaise filosoofia põhjal ma pigem otsin neid momente, mis selles kõiges head oli. Mulle jääb üle rohkem aega oma lähedaste inimeste ja hobidega tegelemiseks.

Tahan avaldada tänu konkurentidele, kes mind kampania käigus väga palju õpetasid. Tahan võitjaid õnnitleda ja rahvast tänada, sest valija sai täpselt seda, mida ta soovis.

Ainuke asi, mida soovitan: hoidke oma lemmikutel ka pärast valimisi silma peal ja ärge hakake kohe esimesel päeval nende otsustuste üle nurisema.

-Teie kampaania lõppes sellega, et ainult Edgar Savisaar sai mandaadi. Millest tuleb, et idee ei töötanud, mille kohaselt Tegus Tallinn annab raha ja kopmpetentsi ning Savisaare liit annab hääled?

Ma ei ütleks, et see idee iseenesest ei töötanud, ehkki meie panuse juures oleks siiski oodanud paremat tulemust.

-Teie kampaanias osalesid aktiivselt inimesed, kes olid just põrunud Rail Balticu vastase kampaaniaga. Kas viga polnud selles, et nende nõuanded osutusid nõrkadeks ka teie kampaanias?

Meil ei olnud sellist kindlat üldkampaaniat ja Rail Balticu teemaga pole need seostatavad. Raudteeprojekti toetuseks oli nii kõva surve, et selle vastu polnud mitte kellelgi mingisugust lootustki edukalt astuda.

Sama lugu on ka Reidi tee puhul – rong liigub ja muuta pole võimalik.

-Kas Reidi tee lahendus ei too siis kasu näiteks teile kuuluvale Rotermanni kvartalile?

Tasuks kaaluda teiste linnade kogemusi, kus sellised linna läbivad magistraalid on viidud maa alla. Reidi tee puhul oleks see veel võimalik, sest trassi ümbrus on suhteliselt vähe välja arendatud, mis võimaldaks teed maa alla viia.

-Milliseid arenguid te näete oma ettevõttele kuuluvate koolimajade halduslepingutega, mida valimised võitnud keskerakondlased tahavad ära lõpetada?

Koolide halduslepingute ümbertegamisest või tagasi ostmisest on räägitud juba ligi poolteist aastat. Kuid lepingud on kahepoolsed ja tark inimene teeb seda läbirääkimiste teel. Ei saa nii, et üks pool lihtsalt teatab, et lõpetame ära. Kui pakutakse mõistlik hind, siis võib linn selle paketi ka tagasi osta.

Mina olen selle poolt, et need lepingud muutuksid senisest läbipaistvamaks, kuid ka linn peab olema selle poolt.

-Mis saab teie poolt välja käidud ideest, ehitada sama lepingu raames koolide juurde spordisaalid?

Võimalik, et läheme linnaga läbi rääkides selle teemaga edasi, sest tulemusena saab linn sama raha eest palju rohkem. Uus riigihanke seadus võimaldab ka varem sõlmitud lepinguid selliselt muuta.

-Kas teil on olnud Edgar Savisaarega juttu, et kui ta läheb linnavolikogusse, hakkab ta teie koolide lepingu eest seisma?

Selliseid kokkuleppeid pole muidugi mõista olnud. Tänane Keskerakond on puhastustulest läbi käinud ja ma pole ka kunagi väitnud, et Tallinn oleks ka seni halvasti juhitud. Olen rõhutanud vaid seda, et mulle ei meeldi politiseeritud juhtimine ja volikogu peaks omama suuremat kontrolli.

-Mis saab Tegusa Tallinna valimisliidust edasi?

Meie nimekirjas oli sadakond inimest ja neil on täiesti vaba valik, mida valimisliiduga edasi teha. Mina pidasin silmas üksnes kaasa rääkimist Tallinna munitsipaalteemades ja riigikogu valimistel ei kavatse kindlasti mingil moel osaleda. See, et ma lööksin kaasa ka järgmistel kohalikel valimistel, on väga vähe tõenäoline.

Ma lihtsalt ootasin nendelt valimistelt rohkem. Kuid valimistulemused on väga objektiivsed, erinevalt näiteks paljudest spordialadest, kus antakse ka punkte ilu eest.

Soovin võitjatele õnne ja olen neile tänulik õppetunni eest, mida nad mulle andsid.

Tegusa Tallinna ja Savisaare liidu ühise nimekirja häältesaak oli kesine

Valimisliidu tuntumatele kandideerijatele antud häälte arv

Edgar Savisaar 3621

Urmas Sõõrumaa 734

Olga Ivanova 569

Jüri Mõis 379

Mart Viisitamm 142

Heino Enden 140

Marek Kaleta 134

Leonid Tsingisser 131

Urmi Reinde 80

Meelis Pai 45

Diana Klas 45

Tiina Jokinen 30

Neeme Lall 26

Joel Steinfeld 22

Airi Vipulkumar Kansar 11

Allikas: valimised.ee

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles