Palgatõus tõukab Leedut inflatsioonispiraali

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hinnatõus.
Hinnatõus. Foto: SCANPIX

Leedu inflatsioon on tulenevalt kiirest palgatõusust kiirenemas, seejuures on hindade ja palkade kasvul inflatsioonispiraalile omased jooned, ütles Luminori panga vanemanalüütik Indre Genyte-Pikciene.

«See on nõiaring, kus hinnakasvu hoogustab palgatõus, samas kui töötajad pole kallinevate hindadega rahul ja nõuavad palka juurde. Seda karuselli hoogustab tööjõuturu ebaefektiivsus, kuupalkade poliitilised korrektuurid ja tarbekaupade inflatsioon,» sõnas Genyte-Pikciene.

Leedu statistikaameti andmetel oli riigi aastane inflatsioon septembris 4,8 protsenti. Luminori analüütiku sõnul oli see veidi kiirem kui naaberriikides, ületades Euroopa Liidu keskmise seejuures 2,7-kordselt.

«Teises kvartalis kasvasid palgad Leedus aastaga keskmiselt pea 9 protsenti, samas kui euroala keskmine palgakasv oli vaid 2 protsenti,» rääkis analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles