Vaesed riigid muutuvad toidu impordist üha sõltuvamaks

Rait Piir
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe naine harimas oma põllulappi. Vaeste riikide põlluharimismeetodid ei suuda paraku sageli toota piisavalt toitu.
Zimbabwe naine harimas oma põllulappi. Vaeste riikide põlluharimismeetodid ei suuda paraku sageli toota piisavalt toitu. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi

ÜRO hinnangul muudab üha kasvav linnastumine vaesed riigid toidu impordist üha sõltuvamaks, sest nende enamasti vähe arenenud põllumajandus ei suuda toidu nõudlusega sammu pidada. 

Väga vähe arenenud riikide elanikkond kasvab ÜRO prognoosidel 2030. aastaks kusagil miljardi inimese võrra ja enamus sellest kasvust leiab aset linnades, kirjutab Bloomberg. Selleks, et suuri linnu ära toita tuleb aga kõvasti investeerida põllumajandusse ja põllumajandustehnoloogiatesse. 

Hetkel tuleb ligikaudu 80 protsenti Sahara-taguse Aafrika ja Kagu-Aasia põllumajanduslikust toodangust väikestest peretaludest, mille tootlikus on väga madal. Nende talude toodang läheb aga peamiselt linnade toitmiseks. Kuna maapiirkonnad on enamasti veel vaesemad, kui linnad ja neis napib töökohti, siis tahavadki enamus inimesi linna kolida. 

ÜRO hinnangul tuleks tõsta väikepõllupidajate tootlikust ja tekitada maapiirkondades rohkem töökohti, et linnastumist pidurdada. See vähendaks omakorda ka linnade toidunappust.

Ainuüksi Sahara-taguse Aafrika toiduturgude väärtuseks prognoositakse 2030. aastaks kusagil 500 miljardit dollarit. See muudab need riigid arenenud maadele ahvatlevateks toidu eksporti sihtmärkideks, mis omakorda muudab aga kohalikud põlluharijad veel vaesemaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles