Saudi naine nõuab kohtus õigust hääletada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast
Valimiskast Foto: Toomas Huik / Postimees

Esimest korda Saudi Araabia Kuningriigi ajaloos on naine heitnud kohtuliku väljakutse reeglitele, mille kohaselt naisterahvad valimistel hääletada ei tohi.

Samar Badawi esitas oma hagi kolmapäeval Jeddahi linna kohtusse – pärast seda, kui ta katse registreeruda septembriks määratud kohalikel valimistel tagasi lükati.

Kohus peaks tuleval nädalal otsustama, kas võtab asja arutlusele.

Viimastel päevadel on aktivistid Mekast Medinani ning Riyadhist ja Jeddahist Dammamini üritanud end valijaks registreerida, väites, et ükski ametlik seadus selleks kitsendusi ei tee.

Kõik katsed on aga tagasi lükatud.

«Vangid saavad valida ja naised mitte,» ütles Badawi Financial Timesile. «Isegi kui ma oma õigust ei saa, olen ma õnnelik võimaluse üle näidata Saudi naistele, et neil on seaduslik õigus reeglitele väljakutse esitada, mitte lihtsalt istuda kogus ja kurta oma kurba saatust.»

2009. aastal toimuma pidanud kohalikud valimised lükati kahe aasta võrra edasi, et «avardada kodanike võimalusi osaleda kohaliku elu korraldamises», nagu kõlas tollal ametlik seisukoht.

Mõned analüütikud on tõlgendanud seda nii, et võib-olla lastakse hääletama ka naised.

Märtsis ütlesid aga valimisametnikud, et kuigi ükski seadus naistel hääletamist ei keela, ei jõuta valimisteks siiski logistiliselt valmis: vastassugupoolte ranget lahushoidmist nõudvad reeglid eeldaksid, et valimisjaoskondades oleks eraldi ruumid ja piisavas koguses naissoost ülevaatajaid ja korravalvureid.

Nii on see ka teistes eluvaldkondades. Näiteks ei keela ükski seadus naistel autot juhtida, kuid traditsioonide ja bürokraatia tõttu on see neil siiski võimatu.

«Enamik siinseid inimesi on väga konservatiivsed, naised samuti,» ütles üks Saudi valitsusele lähedalseisev ekspert. «Konservatiivsed naised saadavad avaldusi, milles paluvad naistele rohkem õigusi mitte võimaldada, kuna näevad selles vastuolu pühade kommete ja väärtustega. Need, kes naiste õigusi hindavad, on sellega võrreldes väheaktiivsed.»

Saudi naisaktivistid kurdavad, et on oma võitlustes üksi, kuna neid kritiseerivad karmilt nii mehed kui naised. Põhiõiguste eest võitlevaid naisi peetakse läänemeelseteks või arvatakse, et neid on lihtsalt eksiteele viidud.

Enamikule naistest, kes valimisteks registreeruda üritasid, öeldi viisakalt ära. Dammamis võttis religioonipolitsei aga kolm neist vahi alla ja avaldas nende moonutatud pildid ajalehtede internetiväljaannetes.

Naisaktivist Nouf Abdelaziz, kes avalikes kohtades kinnikaetud näoga ringi liigub, on pärast registreerumiskatset saanud meesterahvastelt e-kirju ja Twitteri-vastuseid, milles tal soovitatakse kodus püsida ja antakse mõista, et ta «elukombed on lõdvad».

«Me peame murdma hirmu väe,» ütles Abdelaziz. «Me ei hooli niivõrd nendest kohalikest valimistest, kuivõrd sellest, et näidata teistele naistele ja valitsustele, et me ei kavatse vaikida. Blogimisest ei piisa, tegutseda on tarvis.»

Saudi Araabias ei saa naised ilma meessoost eestkostja, tavaliselt abikaasa või lähedase veresugulase loata reisida, tööle minna ega astuda ka kõige elementaarsemaid majanduslikke või õiguslikke samme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles