Prantsusmaa veinitootjad peavad tänavu leppima väga viletsa viinamarjasaagiga, mis tähendab nende jaoks viimase 60 aasta madalaimat veinitoodangut.
Prantsusmaad ootab 60 aasta viletsaim veinitoodang (1)
Peamine põhjus on kevadine käre külmalaine, mis kahjustas noori viljasid. Lisaks vähendasid saaki Champagne piirkonna suvetormid ja riigi kagupiirkonna põuaperiood, mis marju liialt kuivatas, kirjutab majandusleht Bloomberg.
Veini tootmine kukub möödunud aastaga võrreldes prognooside järgi pea viiendiku ja jääb umbes 36,9 miljoni hektoliitri juurde, mis võrdub 4,9 miljardi veinipudeliga. Viimati toodeti Prantsusmaal nii vähe veini 1957. aastal, mil saagi nurjas samuti kevadkülm.
Prantsusmaa põllumajandusministeeriumi andmetel said enim kahju Edela-Prantsusmaa Bordeaux ja Charente piirkondades. Kannatada said ka Kirde-Prantsusmaal asuvad Jura ja Alsace'i alad. Kahjusid prognoositakse ka Burgundia ja Languedoci piirkondadale ning Prantsusmaa kaguosale.
Prantsusmaa ja Itaalia on kaks suurt veiniriiki, mis igal aastal toodangu pärast konkureerivad. Itaalia veiniistandused said külmadega samuti kannata, kuid mitte nii palju kui Prantsusmaal.