Fotod ja ülevaade: need on Eesti selle aasta parimad ettevõtted (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi sel aastal juba 17. korda toimunud Eesti parimate ettevõtete konkursil jääb üllatusi iga-aastaselt järjest vähemaks, on tõenäoliselt kõige suuremaks üllatajaks lisaks aasta eksportööri tiitlile ka aasta ettevõtja auhinna koju viinud Magnetic MRO, kes 2014. aastani tegutses Air Maintenance Estonia nime all.

Eesti parimate ettevõtete konkursi korraldavad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ja Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoda kahasse juba aastaid. Tunnustusürituse eesmärk on edendada ettevõtlikkust ning tunnustada parimaid Eesti ettevõtteid. Ettevõtluskonkurss sisaldab kahte konkursi: konkurentsivõime edetabelit ja ettevõtlusauhinda.

Konkurentsivõime edetabeli koostamist korraldab kaubandus-tööstuskoda. Selle raames koostatakse ettevõtete üldine konkurentsivõime paremusjärjestus, võttes arvesse nendemajandusnäitajaid. Ettevõtluse auhinda annab välja EAS. Sellel konkursil selgitatakse välja riigile enim kasu toonud ettevõtted viies valdkonnas: aasta eksportöör, aasta uuendaja, aasta välisinvestor, aasta piirkonna ettevõte ja aasta vastutustundlik ettevõte.

Oma konkurentsivõimet testis üle 300 ettevõtte

Konkurentsivõime edetabeli koostamisel esitasid oma andmed ja soovi konkursil osaleda 364 ettevõtet. Sellel aastal jagati üldedetabel ettevõtte suuruse järgi kaheks ning selgitati välja konkurentsivõimelisim ettevõte nii suurettevõtete kui ka mikro-, kesk- ja väikeettevõtete arvestuses.

Lisaks ettevõtte suurusele selgitati konkurentsivõimelisimad ettevõtted ka tegevusvaldkondade lõikes. Nendeks valdkondadeks on tänavu jaekaubandus, hulgikaubandus, tööstus ja energeetika, toiduainetööstus, ehitus, side/kommunikatsioon/IT-teenused, turism, finantsvahendus ning teenindus.

Siin väga palju üllatusi võrreldes varasemate aastatega ei olnud. Nii oli samamoodi kui möödunud aastal parim tööstus-ja energeetikaettevõte Stora Enso Eesti AS, toiduainetööstus A. Le Coq AS, turismiettevõte Tallink Grupp AS, finantsvahendusettevõte Swedbank AS,  ehitusettevõte Merko Eesti AS ja jaekaubandusettevõte Tallinna Kaubamaja AS.

 

EASi korraldatava ettevõtluse auhinna näol on tegemist vanima riikliku ettevõtluskonkursiga Eestis, mille juured ulatuvad juba 1996. aastasse. Praegusel kujul toimus konkurss 17. korda ja sel aastal selgitati välja parimad ettevõtted viies valdkonnas: aasta uuendaja, aasta eksportöör, aasta välisinvestor, aasta piirkonna ettevõte ja aasta vastutustundlik ettevõte.

Tänavuaastane žürii oli 5-liikmeline ja sellesse kuulusid ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, EASi nõukogu liige Erki Mölder, EASi juhatuse esimees Alo Ivask, EASi ettevõtluse keskuse direktor Tanel Rebane ja aasta uuendaja 2016 võitja ettevõtte Estonian Cell AS juhatuse liige Siiri Lahe.

 

Mõlema konkursi parimate hulgast valiti välja aasta ettevõtte 2017. Arvestati majandusnäitajaid, hakkamasaamist keerulises majanduskeskkonnas, rolli töökohtade loomisel, panust töötajatesse, tegevusi ekspordi suunal, vastutustundlikkust ning panustamist ühiskonda. 

INFOKAST: Aasta ettevõtte nominendid olid:

  • Magnetic MRO AS – eksportöör 2017
  • Toftan AS – välisinvestor 2017
  • Incap Electronics Estonia OÜ – piirkonna ettevõte 2017
  • Rimi Eesti Food OÜ – vastutustundlik ettevõte 2017
  • Testlio OÜ – uuendaja 2017
  • Tallink Grupp AS – konkurentsivõimelisim suurettevõte 2017
  • Hekotek AS – konkurentsivõimelisim mikro-, väike- ja keskettevõte 2017
  • Stora Enso Eesti AS – konkurentsivõimelisim tööstusettevõte 2017

Allikas: EAS/kaubandus-tööstuskoda

Aasta ettevõte valikužürii oli 7-liikmeline ja sellesse kuulusid ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo, EASi juhatuse esimees Alo Ivask, aasta uuendaja 2016 Estonian Cell AS juhatuse liige Siiri Lahe, Eesti Panga president Ardo Hansson, Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm, ettevõtja Oliver Väärtnõu (Cybernetica AS juhatuse esimees) ja ettevõtja Ruth Oltjer (Chemi-Pharm AS, juhataja, aasta ettevõtja 2012).

Parim ettevõte tegutseb ka Malaisias ja Jordaanias

Aasta ettevõtte 2017 tiitli sai Magnetic MRO AS, kes on pakkunud lennukite remondi- ja hooldusteenuseid alates ettevõtte asutamisest 2002. aastal. Varasemalt tunti ettevõtet Air Maintenance Estonia nime all, kuid 2014. aastal sai uueks nimeks Magnetic MRO AS.

Ettevõtte teenus koosneb lennukite liini- ja baashooldusest, rataste ja pidurite hooldusest, varuosade tarnimisest ja lennukite modifitseerimisest, lennukite värvimisest ja muust seonduvast. 2016. aastal tuldi turule brändiga Engine Stands 24, mis pakub lennukite mootorihällide renti, ostu ja müüki läbi veebilahenduse. 

Magnetic MRO AS on Eestis baseeruv ettevõte, mis tegi 2016. aastal eksporti kokku 37 erinevasse riiki ja seda tegevusalas, kus valitsevad suured ja tuntud tegijad. 2016. aasta käibest tuli 33 protsenti baashoolduse teenustest ning 67 protsenti uutest ärisuundadest sh mootorite üksuselt ning varuosade vahendusest ja müügist. Viimasel aastal lisandusid uued turud Malaisia ja Jordaania. 

Uus strateegia ja laiendatud tootevalik võimaldavad ettevõttel vähendada hooldustööde hooajalisuse mõju ning tegeleda varem tähelepanuta jäänud ärivõimalustega ning jätkata investeeringutega tugevdamaks Magnetic MRO positsiooni globaalses lennundustööstuses.

2016. aasta alguses soetas ettevõte tütarettevõtte Inglismaal – Mac Aero Interiors – mis tegeleb lennukite interjöörielementide tootmisega. Tütarettevõttel on antud ala üle 50 aasta kogemust. 

Magnetic MRO tegevust kajastas Postimees põhjalikult selle aasta märtsis. Loe lähemalt siit.

Idufirma käivitaja sai aasta noore ettevõtja tiitli

Lisaks ettevõtete konkurentsivõime hindamisele ja aasta parima ettevõtja välja kuulutamisele anti kolmandat aastat järjest välja ka aasta noore ettevõtja tiitel. Preemiat jagab kaubandus-tööstuskoda välja koos Swedbankiga.

See on mõeldud kuni 30-aastasele Eesti ettevõtte juhile või omanikule kohaliku ettevõtluse edendamise ja väljapaistva tegevuse eest. Kokku laekus konkursile 23 ettevõtliku kandidaadi avaldused.

Selleaastased nominendid olid Janar ja Ivar Merilo Thorgate Management OÜ-st, Mihkel Tammo Estanc AS-ist ja Kristel Kruustük Testlio OÜ-st. Tiitli saigi Kristel Kruustük, kes ehitab üleilmset tarkvaratestijate võrgustikku Testlio ja inspireerib Eesti noori suurelt mõtlema. 

Kristel ei soovinud noorena saada ettevõtjaks, kuid puutudes kokku testimismaailmaga, nägi ta seal mitmeid probleeme. Koos oma tänase abikaasaga leiti, et olemasolevate probleemide lahendamiseks saaks asutada oma ettevõtte. Just sellise, kus testijad oleksid hästi motiveeritud, tehtaks osapoolte vahel tõhusat koostööd ning esmatähtis oleks kvaliteet.

Testlio testib tarkvaratooteid, kaardistab vead ning raporteerib nendest klientidele. Nii saab vead ära parandada ning sellega ennetada vigastest toodetest sündida võivaid probleeme ja mainekahju. 

Kuigi testimisteenust pakkuvaid ettevõtteid leidub teisigi, on Testliol oma nišš, kus nad keskenduvad klientide jaoks kriitilistele vigadele ning pööravad rõhku just kõrge kvaliteedi tagamisele. Sellisel kujul ei ole ükski teine teenusepakkuja püüdnud turgu vallutada. Testlio missioon on muuta globaalne testimistööstus senisest strateegilisemaks, huvitavamaks ja väärtuslikumaks.

Testlio võrgustikus on üle maailma umbes 300 eksperttestijat ning 1000 testijat tegutsevad projektipõhiselt ja nende testitud tarkvara kasutab maailmas 650 miljonit inimest. Testlio klientide hulgas on mitmed väga nimekad ja suured ettevõtted, näiteks CBS, Salesforce, Microsoft, Fox, Lyft, Hotels.com, samuti USA korvpalliliiga NBA jt.

Kristeli teekond ettevõtjaks sai alguse kirest, mitte soovist saavutada ühiskondlikku staatust. Tänu sellele on temast saanud karismaatiline juht. Ta leiab aja selleks, et hoida meeskond tugevana. Sealjuures on Testlios väga terviklik personalipoliitika. Kristel pingutab selle nimel, et ettevõttes püsiks meeste ja naiste tasakaal võrdsena.

Kõikide oma toimetuste juures leiab Kristel alati aega ka selleks, et toetada ja innustada noori inimesi oma valitud eluteel, osaledes erinevates noortele suunatud programmides nagu Superheroes, LEAP, Hüppelaud ja Digigirls.

Testliol on kontorid nii Eestis kui San Fanciscos. Alates 2014. aastast on Testlio tulud kasvanud 22-kordselt. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles