Läti maksupööre viib ahastuse äärele

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lätis on homme iseseisvuse taastamise päev. Sel puhul heisatakse ka riigilipud.
Lätis on homme iseseisvuse taastamise päev. Sel puhul heisatakse ka riigilipud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ainsad, kes kindlalt Läti maksureformist võidavad, on raamatupidamisfirmad, väidab Citadele Banka juhatuse liige Santa Purgaile.

Juba kevadel selgus, et ühiskond toetab Läti suure maksureformi peamisi eesmärke nagu madalapalgaliste toetamine, õiglasemad maksumäärad ja suurem motivatsioon ettevõtlusega tegelemiseks. Kuid toetus hajus sedamööda, kuidas riigiaparaat reformi ellu viima asus, ning praeguseks on ettevõtjad juba ahastuse äärel, vahendab Äripäev.

Reformi ideed toetasid üldiselt ka ettevõtjad, sest reformi aluspõhimõtte järgi hoidus riik maksukoormust suurendamast ning kavatses eelarve puudujäägi katta hoopis maksubaasi laiendamisega. See tähendas nii inimeste motiveerimist ettevõtlusega tegelema kui ka väike- ja keskmiste ettevõtete motiveerimist varimajanduse hallist alast ausate maksumaksjate sekka tulema. Praeguseks on aga heade ideede ellurakendamise viis ettevõtjad meeleheitele viinud. Peapõhjusteks infopuudus suurte ümberkorralduste kohta ja teadmatus peatselt algava uue majandusaasta suhtes.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles