Pangad jahutavad kinnisvaraturgu

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahetoaline korter Põhja-Tallinnas
Kahetoaline korter Põhja-Tallinnas Foto: www.kv.ee

Kui laenusaamine oleks praegu sama lihtne kui kümme aastat tagasi, oleksime kinnisvaraturul ilmselt juba taas kontrollimatus kinnisvarabuumis, kirjutab ERI Kinnisvara tegevjuht Andres Teder.

Kui tihti märgitakse, et turg on aktiivne seetõttu, et pangad pumpavad sellesse laenuraha, siis tegelikult peaks praeguses turusituatsioonis kiitma just panku, sest mitmete laenamist puuduvate regulatsioonide tõttu on pangad laenamisel oluliselt konservatiivsemad ja hoidnud sellega kinnisvaraturgu üle kuumenemast, vahendab Äripäev.

Kinnisvarasektorid on praegu veel üsna kontrollitavad ja kohalik turg suudab ennast ise reguleerida. Nii näiteks toimus elukondliku kinnisvara turul väike hinnakorrigeerimine mõni aasta tagasi ja praegu käib lao-ja tootmispindade pakkumise korrigeerimine.

Suuremad riskid on ärikinnisvara sektorites (nt büroopinnad), kuhu voolab rohkelt mitmesuguste fondide vara raha, mis otsib endale ükskõik mil viisil investeerimist – mis sunnib varasid ostma suurema riskiastmega.

Loe pikemalt Äripäevast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles