Vaata ja võrdle: kui palju erineb sinu palk sama ametit pidava soomlase omast (18)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uhke soomlane tähistamas volbriööd.
Uhke soomlane tähistamas volbriööd. Foto: Stanislav Moshkov/Õhtuleht

Soome statistikaameti äsja avalikustatud palgaandmete kohaselt jäi kõige sagedasem brutosissetulek 2016. aastal Soomes 2500 euro kanti kuus.

Möödunud neljapäeval avalikustatud andmete järgi jäid kõige tavalisemate ametikohtade keskmised kuusissetulekud mullu 2500 kuni 2599 euro vahele, vahendab Helsingin Sanomat. Sellises vahemikus palgasaajaid on Soomes 69 000 inimest. Siia kuuluvad nii meditsiiniõed, lasteaiaõpetajad kui ka ehitustöölised. 

Kui kõigi töölkäivate soomlaste palkasid arvestada, tuleb keskmiseks brutokuupalgaks Soomes 3368 eurot, seda suuresti tänu kõrgepalgalistele. Samas jääb 63 protsendil tööl käivatel soomlastel kuusissetulek alla selle.

Tegelik keskmine ehk mediaansisstulek on 3001 eurot kuus. Pool töötavatest soomlastest teenib alla selle, teine pool üle selle. Mediaansissetuleku oli suurim 40-44-aastaste hulgas, kus selle suuruseks on 3267 eurot kuus. 15-19-aastaste hulgas näiteks oli see 2030 eurot kuus ning 20-24-aastaste hulgas 2779 eurot kuus.

Soomes statistikaamet on erinevate ametite sissetulekute arvutamisel arvestanud täiskohaga töötavaid inimesi. Lisaks põhipalgale on arvutuste tegemisel võetud arvesse ka nii ületundide eest teenitud tasusid kui ametikohaga kaasnevaid lisasoodustusi.

Postimees kirjutas augusti lõpus, et Eesti inimeste keskmine palk pole kunagi olnud nii kõrge nagu praegu. 2017. aasta teises kvartalis kasvas keskmine brutokuupalk 1242 euroni.

Keskmine brutokuupalk oli aprillis 1120 eurot, mais 1201 eurot ja juunis 1311 eurot. Juunikuu kõrgem brutokuupalk tulenes peamiselt ebaregulaarsete preemiate ja puhkusetasude suurenemisest.

Vaata graafikult lähemalt erinevate elualade keskmist palka Soomes 2016. aastal.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles