Juba teine Venemaa pank vajab päästmist

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
B ja N Panga kontor Moskvas
B ja N Panga kontor Moskvas Foto: Alexey Kudenko/Sputnik/Scanpix

Venemaa suuruselt 12. pank, B ja N Pank, soovib keskpanga abi ja seda vaid mõni nädal pärast eelmise panga päästmist.

Turul siiski mingeid märke paanika kohta ei ole, sest Venemaa keskpank kinnitas, et peab läbirääkimisi B ja N Panga omanikega ning seda, kas pangale ka abi antakse, otsustatakse hiljem.

Suured riigile kuuluvad pangad on tugevad, aga probleeme on erakapitalile kuuluvate pankade nagu B ja N Pank ning varem ära päästetud Otkrõtije panga üksikute laenuvõtjatega, on kommenteerinud Reutersile pangasüsteemi kuuluvad allikad.

B ja N Pank on oligarh Mihhail Gutserievi kontrolli all ning see ei kuulu keskpanga süsteemselt oluliste pankade nimekirja.

Olukord Venemaa pankades, mis on sattunud raskustesse majanduskasvu aeglustumise tõttu, on läinud hullemaks pärast sanktsioonide kehtestamist lääneriikide poolt, sest halbade laenude maht on viimase kolme aasta jooksul kasvanud. Olukord läks veel hullemaks pärast seda, kui keskpank sundis neid hapusid laene maha kandma ning intressimäärade langemise tõttu on ka intressimarginaalid kahanenud.

Eelmisel kuul võttis keskpank üle riigi suurima erapanga Otkrõtije ning teatas, et see vajab kuni 6,9 miljardi dollari suurust rahasüsti. Tegemist oli kõigi aegade suurima panga päästmisega Venemaal.

B ja N pank asutati 1993. aastal ning on üks osa konglomeraadist, mida kontrollib Gutseriev ning tema perekond. Kontserni kuuluvad veel naftafirmad, kinnisvaraarendused ja elektroonikapoed. Pank hakkas kiiresti kasvama pärast 2010. aastat, kui võttis üle terve rea väikesi panku ning eelmisel aastal ühines suurpanga MDM Pangaga, mis sai ilmselt pangale ka saatuslikuks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles