Sõõrumaa: ma valetan iseendale iga päev natuke

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast oma valimisliiduga Tegus Tallinn väljatulemist otsustasid ettevõtjad Urmas Sõõrumaa (paremal) ja Jüri Mõis liituda Edgar Savisaare nimekirjaga.
Pärast oma valimisliiduga Tegus Tallinn väljatulemist otsustasid ettevõtjad Urmas Sõõrumaa (paremal) ja Jüri Mõis liituda Edgar Savisaare nimekirjaga. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Eilses «Ringvaate» saates oma kohalikel valimistel kandideerimist lahanud suurettevõtja tunnistas muuhulgas, et valetab iseendale igapäev natuke.

«Küsimus on siis selline: millal sa valetad?» uuris Ringvaate saatejuht Marko Reikop suurettevõtjalt Urmas Sõõrumaalt, noppides küsimusi Marcel Prousti 35 küsimuse hulgast, mis peaks paljastama inimese tegeliku olemuse.  

«Ma valetan iseendale iga päev natuke,» oli Sõõrumaa lakooniline vastus. Veel pidi Sõõrumaa andma vastuse, millisel viisil ta tahaks surra ja keda ta kõige enam armastab.

Enne Prousti inimhinge avavate küsimuste juurde jõudmist, lahkasid aga Reikop ja Sõõrumaa pikalt viimase otsust kandideerida Tallinna linnavolikokku.

Tahtis ukse tagant otsustamise juurde

«Lihtsalt otsustasin, et aeg on selline, elukogemus on selline. Mulle tundub, et paljud asjad seisvad jalgade asemel pea peal ja vajaks teistmoodi lähenemist,» põhjendas kohalike valimiste eel poliitikasse sukeldumist eilses ETV saates Ringvaade suurettevõtja Urmas Sõõrumaa. 

Reikopi küsimuse peale, et miks peale Jüri Mõisa ja Mart Luige ettevõtjate loodud valimisliiduga Tegus Tallinn väga palju liitujaid ei olnud, märkis Sõõrumaa, et tegemist on valeväitega. «Neid tahtjaid oli kohe esimestel päevil 20-30,» sõnas ettevõtja.

Küll aga tunnistas Sõõrumaa, et valimisliidu järgmised sammud viisid inimesi nende ridadest ära. «Aga rohkem tuli juurde,» jäi ta endale kindlaks. 

Reikopi küsimusele, miks ettevõtjad lõpuks otsustasid oma valimisliidu liita kriminaalsüüdistusega kohtu all oleva endise Tallinna linnapea Edgar Savisaare nimekirjaga, ütles Sõõrumaa, et sel oli väga ratsionaalne kaalutlus.

«Paarkümmend aastat on Tallinnas valitsetud Tallinna venekeelse elanikkonna häältega. Need, kes on otsustanud mitte panustada neile, on istunud ukse taga. Ja meie otsustasime mitte ukse taga istuda,» lausus ettevõtja.

Paneb volikogu pea asemel jalgadel seisma

Sõõrumaa sõnul häirib teda hinnangulisus, millega räägitakse Edgar Savisaarest tema kohtuprotsessi valguses.

«Inimesed on süüdi siis, kui nad on süüdi mõistetud. Minu jaoks on Edgar Savisaar kogu taasiseseisvunud Eesti arengus nii suur tegelane, et see massaaži eest putkade andmine - nagu praegu see pilt jääb -, see kõik on minu jaoks palagan.»

Ettevõtja sõnul peavad tema ja teiste Savisaare nimekirjaga liitunud ettevõtjate asemel valijat lolliks hoopis peibutuspardid, kes ütlevad, et lähevad volikokku, aga tegelikult valituks osutumise korral seda ei tee. «Ma kavatsen mõjutada Tallinna tulevast volikogu nii, et ta hakkaks pea peal seismise asemel jalgade peal seisma.»

Sõõrumaa sõnul on nende nimekirja diviis valimistel, et nad ei halvusta kedagi, ei konkureeri kellegagi ega vastandu kellelegi. «Loosungina võiks öelda, et anname linna rahvale tagasi, mitte linnajuhtidele.»

Vaata intervjuud lähemalt «Ringvaatest».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles