Läti kütusemüüjate esindaja: meie kütusemüük kasvab tänu eestlastele (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii nagu eestlased käivad Lätis kütust ostmas, võivad uuest aastast hakata lätlased käima Leedus.
Nii nagu eestlased käivad Lätis kütust ostmas, võivad uuest aastast hakata lätlased käima Leedus. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Läti maksuameti andmetel kasvas selle aasta esimese poolaasta jooksul sealsetes tanklates bensiini müük kuus protsenti ja diislimüük kümme protsenti. Kuigi amet põhjendab seda üleüldise majanduskasvuga, on Läti kütusemüüjate liidu esindaja veendunud, et selle kasvu taga on hoopis eestlased.

Läti kütusemüüjate liidu tegevjuht Martins Stirens märkis hommikul Läti Raadio 4 uudistele, et Läti kütusehinnad on märksa soodsamad kui põhjanaabri, Eesti omad, vahendab TVNET. «Meil on kütuse hind odavam, sest meil on väiksem kütuseaktsiis,» rääkis Stirens.

Tema sõnul hakkas hinnavahe tundma andma pärast 2016. aasta kütuseaktsiisi tõusu Eestis. Pärast seda on Lätti kütust ostma sõitvate eestlaste arv järjest kasvanud, iseäranis kasutavad seda võimalust transpordifirmad.

«Jah, kütusemüügi kasvu saab mingi määral selgitada ka majanduskasvuga, aga peamiseks põhjuseks on siiski eestlased,» rõhutas ettevõtjate liidu esindaja. Ka tõi ta välja, et kui täna käivad eestlased lõunanaabri juures kütust ostmas, siis peagi hakkavad sama tegema ka lätlased ise.

«Eestlased on väga ilmekas näide sellest, mis juhtub, kui aktsiisimäärasid järsult tõstetakse – tarbija läheb ikka sinna, kus on odavam,» rääkis Stirens. Kui Leedu valitsus ei plaani uuest aastast ühtegi maksutõusu, siis Lätis see päris nii ei ole, kuna valitsus on otsustanud uuest aastast tõsta nii käibemaksu kui aktsiisimäärasid, mis mõlemad mõjutavad sealseid kütusehindasid.

Sellega kaasnevalt muutub Lätis kütus kallimaks kui Leedus. «Ja nii hakkab osa lätlasi käima hoopis Leedus kütust ostmas, just nii nagu praegu eestlased tulevad selle järele Lätti,» märkis Stirens.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles