Töödokument: Eesti tahab Google'i ja Facebooki panna siin maksu maksma (7)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Superministeerium
Superministeerium Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Eesti kui Euroopa Liidu eesistuja teeb sel nädalal Tallinnas kogunevatele liidu rahandusministritele ettepaneku lõpetada suurte tehnoloogiahiidude nagu Facebook ja Google maksuvaba laiutamine ja ebaterve konkurentsi pakkumine siinsetel turgudel, selgub Postimehe käsutuses olevast eesistumise töödokumendist.

«Rahvusvaheliste maksueeskirjade lõhe tuleb kiiresti kõrvaldada, et tagada digimajanduses tegutsevate ettevõtete kasumi õiglane maksustamine,» seisab rahandusministeeriumi koostatud dokumendis, mis esitatakse 16. septembril seda teemat arutavale ECOFINi nõupidamisele.

Eesti mõistab kirjas hukka praeguse olukorra Euroopas, kus maksustamine on seotud vaid globaalsete digiettevõtete füüsilise tegevuskohaga – samas kui teenuseid pakuvad ja tulu teenivad nad kõigis Euroopa riikides. Neiks teenusteks on eelkõige reklaamiäri nii bännerites kui videosisus, millega osutatakse konkurentsi näiteks Eesti internetireklaami pakkuvatele ettevõtetele, kuid ettevõtte tulumaksu need tehnohiiud Eestis sentigi ei maksa.

Eesti ettepanekud Euroopa rahandusministritele näevad ette virtuaalse asukoha mõiste kehtestamist
Eesti ettepanekud Euroopa rahandusministritele näevad ette virtuaalse asukoha mõiste kehtestamist Foto: Kuvatõmmis

Ettepaneku sisu ongi see, et rahvusvahelised suurettevõtted peaksid asuma tulumaksu tasuma mitte sõltuvalt sellest, kus on füüsiliselt nende kontorid (Euroopas tavaliselt soodsa maksukeskkonnaga Iirimaa või Holland), vaid sellest, kus nad kasu teenivad.

«Rahvusvahelised maksueeskirjad on iganenud ja ei suuda hakkama saada majanduse digitaliseerimisest tulenevate väljakutsetega,» tõdeb rahandusministeerium. «Digitaaläride piirideülesed tegevused on peitunud nende reeglite lõhedesse ja jäävad seetõttu maksustamata enamikus riikides, kus nende teenused on digitaalselt kättesaadavad ja toodavad tulu.»

Ettepaneku kohaselt võiks seega tuua rahvusvahelise maksustamise puhul kasutusse «virtuaalse püsiva tegevuskoha» mõiste, mis annaks aluse ettevõtete maksustamiseks ka ilma nende füüsilise asukohata mõnes riigis.

Eesti leiab, et seetõttu on globaalsed digiettevõtted nautimas üleüldist madalamat maksukoormust. Uute reeglite kehtestamisel tuleb muidugi vältida topeltmaksustamist. Ettepaneku kohaselt võiks teema jõuda ka OECD lauale, et leida teemale üleilmne lahendus.

Rahandusministeeriumi pressiesindaja Liisi Polli sõnul on tegemist siiski alles diskussioonipaberiga laiemaks aruteluks ja puudutab kogu digimajanduse maksustamist. «Meie ettepanekus on üldiselt kasumi maksustamine. Ajutisi lahendusi oleme samuti nõus kaaluma, kuid kogu teema vajab terviklikku lähenemist,» lisas ta.

Euroopa rahandus- ja majandusministrid kohtuvad Tallinnas 15.–16.septembril.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles