Rootsi tuumajaamade tõttu oli elekter augustis kallis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumajaam. Pilt on illustreeriv
Tuumajaam. Pilt on illustreeriv Foto: John Seewer/AP

Peamiselt Rootsi tuumajaamade hooldustööde tõttu tõusis augustis elektri hind nii Balti riikides kui ka soomes.

Eestis ja Soomes tõusis elektrihind 6,2 protsenti vastavalt 36,34 ja 36,28 euroni megavatt-tunnist. Lätis 2,9 protsenti 37,33 euroni ja Leedus 2,8 protsenti 37,30 euroni megavatt-tunni kohta. Läti ja Leedu hindade vahe Eesti ja Soomega vähenes eelkõige selle tõttu, et augustis lõppesid tavapärasest suuremad piirangud Läti ja Eesti vahelisel ülekandeliinil, seisab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Elektrihinnad tõusid eranditult kõigis Nord Pooli hinnapiirkondades. Hinnatõusu põhitegurid olid augustis suurenenud tarbimine ning mahukad hooldustööd Rootsi tuumaelektrijaamades, kus oli hoolduses üle 4000 megavatt-tunni tootmisvõimsusi.

Võrdluseks võib tuua, et 2017. aastal on Eestis tootjate installeeritud kasutatavat tootmisvõimsust kokku pea 3000 megavatti, millest tipuajal kasutatav tootmisvõimsus ulatub natuke üle 2000 megavati. Samuti annab elektri kõrgemast börsihinnast märku 4,6 protsenti tõusnud Nord Pooli süsteemihind, mis augustis oli 27,58 eurot megavatt-tunni kohta. Mingil määral mõjutas elektrihinda ka CO2 kvootide hind, mis augustis tõusis 7,5 protsenti, nii et kuu keskmiseks hinnaks kujunes 5,66 eurot tonni eest.

Septembri esimesel poolel annavad elektri börsihinnas Eesti Energia hinnangul ikka veel tooni Rootsis toimuvad hooldused, mistõttu võib kuu esimestel nädalatel oodata natuke kõrgemat elektrihinda. Nord Pooli süsteemihinna «kuu ette» tulevikutehingud septembriks olid augusti lõpus 31,45 eurot megavatt-tunni eest, mis annab samuti alust oodata elektrihinna tõusu.

Keskmiselt peaks elekter maksma septembris Soomes ja Eestis umbes 36,95 eurot megavatt-tunni kohta ning Lätis ja Leedus umbes 39,30 megavatt-tunni kohta – seda eeldusel, et kõik riikidevahelised ülekandeliinid toimivad tavapäraselt. Samas aga on lootust, et kui septembri teine pool tuleb soojem, võivad elektrihinnad sel perioodil ka pisut langeda

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles