Vaata, kes on Eesti suurimad kütusefirmad

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olerexi tankla
Olerexi tankla Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja/Scanpix

Ehkki tanklate arvu poolest võib Alexela Oilist saada Eesti suurim tanklakett, siis käibe poolest jääb ta endiselt konkurentidest taha.

Eelmisel finantsaastal toimus Eesti kütuseturul oluline muutus. Olerexi käive kasvas 27 protsenti ning tõusis kohaliku kütuseturu liidriks. Senise turuliidri, Neste Eesti käive kahanes 2,5 protsenti 232 miljoni euroni ning käibe poolest langes ettevõte kolmandale kohale.

Käibe poolest teisele kohale tõusis Circle K (endine Statoil), kelle müük kasvas 2,5 protsenti 240 miljoni euroni. (Circle K finantsaasta lõppes 30. aprillil).

Siin tuleb arvesse võtta, et erinevalt teistest suurtest konkurentidest, tegeleb Neste Eesti ka kütuste hulgimüügiga, aga millise osa käibest moodustab jae- millise osa hulgimüük, ettevõte majandusaruannetes ei avalikusta.

Olerexi tõusmine suurimaks kütusemüüjaks toimus peamiselt tänu endise Lukoili tanklaketi ülevõtmisele. Lukoili 2015. aasta käive oli 57 miljonit eurot ja Olerexil 223 miljonit eurot.

Alexela Oil teatas täna hommikul, et omandab Euro Oili 23 kütusetanklat ning tõuseb tanklate arvu poolest Eesti suurimaks. Käibe järgi jääb ettevõte siiski lähiajal ilmselt neljandale kohale, sest kahe ettevõtte eelmise aasta käive kokku oli 142 miljonit eurot (Alexela Oilil 122 miljoni ja Euro Oilil 20 miljonit eurot).

Kõigi nelja suurima tanklaketi kasumid olid ilusad – kaks kuni viis miljonit eurot.

Kolme suurema tanklaketi käibest moodustab lisaks kütuste müügile märkimisväärse osa muude kaupade ja teenuste müük. Kui Alaxela Oilil moodustas muu kauba müük viis protsenti kogukäibest, siis Olerexil 13 ja Circle K-l koguni 22 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles