Merendushiid võttis kasutusele eestlaste loodud kindlustusrakenduse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Maersk

Üleilmse finantskonsultatsiooniettevõtte Ernst ja Young kindlustusüksus testis edukalt eestlaste loodud plokiahelatehnoloogial põhinevat lahendust Taani merendushiiu Maersk peal.

Kaupu punktist A punkti B tarnides võib palju valesti minna: saadetised saavad kahjustada, lossimine viibib sadamaummiku tõttu, laev kaldub tormi tõttu kursilt kõrvale või rüüstavad seda piraadid. Seetõttu ostavad tarnijad keeruka vahendajate rägastiku ja kindlustusandjate võrgustiku kaudu kindlustuse, et maandamaks nende lastiga seotud riske.

Merekindlustus on üks vanematest ja vähemtõhusamatest kindlustuskategooriatest, ütles Shaun Crawfort, kes juhib konsultatsiooniettevõtte Ernst & Young kindlustusäri. See 30 miljardiline tööstusharu on just selline kasutuslugu, mida võivad plokiahelad (blockchain) murranguliselt muuta.

Maersk lõpetas äsja 20-nädalase merekindlustuse plokiahela kontseptsiooni tõestamise katse ning lisaks EY’le lõid selles kaasa Microsofti, Willis Towers Watsoni ja mitme teise kindlustusettevõtte asjatundjad, et katsetada tarneandmete jagamist plokiahelas. Maersk kasutas testimiseks plokiahelat KSI, mille on välja töötanud eestimaine Guardtime. Ehitatud on see Microsofti Azure pilveplatvormile.

Guardtime’i teatel töötati platvorm välja tarneahela auditeerimisaspektide lihtsamaks muutmiseks, andmete rikkumiskindluse parendamiseks ja reaalajas jagamiseks ning selleks, et võimaldada mitmel erineval osapoolel kiiremini kokku leppida kindlustusmaksete tingimustes.

«Plokiahela tehnoloogial on potentsiaali lihtsustada juba ammu vajalikke arenguid,» ütles Maerski riskide ja kindlustuse osakonna juht Lars Henneberg.

«Tegemist ei ole udutamise ega plaanidega,» ütles Guardtime tegevjuht Mike Gault. «Tegu on millegagi, mille oleme ehitanud ja mida oleme tõestanud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles