Indialased jätsid Vene naftaväljad suurest rahasüstist ilma

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nafta puurtorn.
Nafta puurtorn. Foto: SERGEI KARPUKHIN / REUTERS

India ettevõtete konsortsium keeldus Venemaa suurimalt naftakompaniilt Rosneft ostmast viie leiukoha osalusi Lääne-Siberis, piirdudes vaid kolme projektiga, teatas Newsru.

India ajalehe The Economic Times allikad rääkisid, et tagasitõmbumise põhjuseks sai indialaste soovimatus koondada oma investeeringuid vaid ühe maa leiukohtadesse.

„Venemaa võib jätkata leiukohtade suhtes ettepanekute tegemist, kuid me ei saa igat nende pakkumist vastu võtta,“ rääkis allikas ajakirjanikule.

„Me oleme juba küllalt palju Venemaale investeerinud, mistõttu puudub vajadus tehingut sulgeda. Peale selle leidub maailmas ka teisi ligitõmbavaid võimalusi investeerimiseks,“ rääkis teine allikas.

India ettevõtted hakkasid eelmisel aastal Vankornefti aktisonärideks, mis hõlvab Vankori naftaväljasid. Rosneftile kuulub sellest ettevõttes 50,1 protsenti, enamus direktorite nõukogus, kontroll operatiivse tegevuse üle ja samuti täielik kontroll ühise infrastruktuuri klastri üle.

Mullu oktoobris kõlas teade, et viiest India ettevõttest koosnev konsortsium asus Rosneftiga läbirääkimistesse osaluse omandamiseks Suzunski, Tagulski ja Lodotsnõi leiukohtades Lääne-Siberi põhjaosas. Need leiukohad kuuluvad Vankori klastrisse.

Siis teatasid India lehed, et Rosneft võib osaluse müügiga India riigifirmadele teenida kuni kolm miljardit dollarit. Lisaks pakkus Rosneft indialastele osalust veel viies sama klastriga seotud leiukohas. The Economic Times ei  nimeta neid leiukohti, kuid täpsustab, et neid pole kasutusele võetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles