Nordea: toidu- ja restoranide hinnad kasvavad liiga kiiresti (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toit ja restoranide hinnad kallinevad liiga kiiresti.
Toit ja restoranide hinnad kallinevad liiga kiiresti. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Nordea Panga peaökonomist Tõnu Palm ütles täna panga värsket majandusprognoosi tutvustades muuhulgas, et toidu ja väljaspool kodu söömise hinnakasv on kiirenenud buumiaegsele tasemele.

Võrreldes keskmise hinnakasvuga on toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnad kaavanus kaks korda, alkohoolsete ja tubakatoodete hinnad 3,5 korda (mis on aktsiisitõusu tõttu täiesti loogiline) ning väljaspool kodu söömise hinnad 3,2 korda kiiremini.

Toiduainete hindade kuine kasv on kaks korda kiirem kui aastatel 2011 kuni 2012, mil toimus toiduainete globaalne hinnaralli. Nüüd taolist globaalset hinnarallit ei ole ja hinnatõusu põhjus on kohalik, mitte globaalne.

«Nn. maailmaturuhindade tõusuga meie toiduainete hinnatõusu põhjendada ei saa,» toonitas Palm.

Palmi sõnul kasvavad ka väljaspool kodu söömise hinnad buumiaastate tempos. Alates jaanuarist on stabiilne kuine kasv keskmiselt 1,4 protsenti võrrelduna 1,1 protsendilise kasvuga 2007. aastal.

«Kui see pole tempokas, mis siis veel on,» küsis Palm (retooriliselt).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles